Svagt afkast i DONGs vindparker

DONG Energy har investeret svimlende milliardbeløb i havvindparker de seneste år, men afkastet er fortsat meget svagt.

Dong Energys havvindmøller giver slet ikke det afkast af den investerede kapital, som topchef Henrik Poulsen har sat som mål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere af DONG Energys enorme havvindmølleparker i Danmark og Storbritannien kommer i produktion, og det øger indtjeningen i DONGs suverænt vigtigste satsningsområde.

Det afgørende er dog, om DONG tjener nok på sine vindmøller i forhold til, hvor mange milliarder kroner, der er investeret i vindparkerne. DONG-topchef Henrik Poulsen har fastslået, at afkastet af den investerede kapital er den afgørende målestok - og målt på det parameter, er der fortsat langt til målsætningerne.

Den investerede kapital i DONG Energys vindforretning har efterhånden nået 38,6 milliarder kroner, men de seneste 12 måneder har vindparker kun leveret et justeret primært driftsresultat på 298 millioner kroner. Det giver et afkast på blot 0,8 procent. I de foregående 12 måneder var afkastet i vindforretningen oppe på 4,3 procent.

Kigges der alene på første halvår af 2013, så er der dog håb. Her blev driftsresultatet 984 millioner kroner, og kan den takt holdes, vil DONG Energy kunne nå et afkast i vindforretningen i niveauet 4-5 procent for hele 2013.

Målsætningen lyder på et afkast i vindforretningen på 6-8 procent i 2016 og så meget som 12-14 procent i 2020. Få at nå 2020-målet skal DONG lykkes med at nedbringe omkostningerne på havvind markant, og ikke alle er sikre på, at det er realistisk. Lykkes det, vil kritikken af DONGs enorme satsninger på havvind til gengæld nok forstumme.