Svagt år venter Ryanair i Danmark

Kun én ny rute venter de danske passagerer fra Ryanair i år. Endnu ingen åbninger på København.

Ryanairs topchef, Michael O'Leary. Fold sammen
Læs mere
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Scenen var sat til en mindre sensation, men nyhederne var små, da Ryanairs stifter og bestyrelsesformand Michael O'Leary i dag besøgte Billund Lufthavn. Kun én ny rute bliver det til fra Danmark i 2013 – en rute til Kreta.

”Det skyldes ganske simpelt mangel på fly. Vi får i år ingen nye fly fra Boeing, og derfor har vi ikke kapaciteten til at åbne flere ruter fra Danmark. Men danskerne har taget stærkt imod Ryanair, hvor vi tidligere i år åbnede en base i Billund. Og vi forventer i år at runde 1 mio. danske passagerer,” siger Michael O'Leary.

Ingen fagforeningsaftaler

En stor bremse for Ryanairs ekspansionsplaner i Danmark er dog, at selskabet endnu ikke har formået at få etableret flyvninger fra Københavns Lufthavn. I følge Ryanair kræver lufthavnen for høje passagerafgifter, men et stort problem er også jordpersonalet i København.

3F i Københavns Lufthavn har gentagne gange markeret stærkt, at de ikke vil acceptere Ryanair i lufthavnen, da Ryanair er noterisk kendte for ikke at hyre organiseret personale.

”Vi har ingen planer om at indgå aftaler med danske fagforeninger. Hvorfor skulle vi det? De medarbejdere vi i dag har ansat på vores danske base i Billund er glade for at arbejde hos Ryanair, og vi har et princip om ikke at indgå overenskomster,” lyder det fra Michael O'Leary.

Ryanair oplyste på et møde tidligere i dag, at de planlægger at åbne indenrigsruter i Norge. Hvornår og hvor de ruter skulle gå i luften, er dog uklart. For Danmark er der ingen aktuelle planer.

”Selvfølgelig kigger vi altid på mulighederne, men igen er det betinget af at vi kan få de rigtige aftaler med de lokale lufthavne,” siger O'Leary. Ryanair har fløjet fra Danmark siden 1999, hvor selskabet startede en rute mellem Aarhus og Stockholm. Første skandinaviske flyvning var fra Oslo til London i 1997, og Ryanair oplyser, at de siden da har fløjet i alt 50 mio. passagerer til og fra Skandinavien.