Svage landmænd gør stadig nas i bankerne

Selv om det går godt for mange landmænd, er der stadig en gruppe, som har det svært, og som koster bankerne dyrt i nedskrivninger.

Landbruget er delt i to. For hovedparten har de lave renter og det gode bytteforhold givet historisk gode vækstbetingelser, men der er stadig en gruppe, som kæmper, og som koster bankerne tab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landbruget er delt i to. For hovedparten har de lave renter og det gode bytteforhold givet historisk gode vækstbetingelser, men der er stadig en gruppe, som kæmper, og som koster bankerne tab.

»Det er ikke slut med at tage overnormale nedskrivninger på landbrug. Det er ikke det samme som, at der ikke er landmænd, der har det godt, men det er en fragmenteret branche,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet. I den nye tillidsindikator for landbruget, som Videncentret for Landbrug står bag, venter mere end 40 procent en positiv vækst i år og næste år. Men der er også en gruppe – knap hver tiende af de adspurgte – som forventer, at produktionen vil falde i år. 2,8 procent forventer, at produktionen vil skrumpe med 2,8 procent i 2013. De dårlige landbrugsengagementer påvirker bankernes appetit på at yde nye lån til det segment.

»Det spiller uden tvivl en rolle, og det betyder meget, hvor mange engagementer man har til enkelte brancher. Har man i forvejen en høj andel af lån til landbruget, kan man ønske ikke at eksponere sig mere,« siger Johnny Madsen, investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje.

Dog fremhæves det fra flere sider, at regeringens fornyede fokus på landbruget kan hjælpe erhvervet, som er hæmmet af den manglende adgang til finansiering. Ikke ved at sætte ind direkte på finansieringskilderne, men ved at lempe den øvrige regulering, som branchen oppererer indenfor.

»Der er en landbrugspakke på vej, hvor den største forandring kan blive at gå fra generel til målrettet miljøregulering. Det kan komme både landmændene og naturen til gode. Der er også tanker om at lempe reglerne for ejerskifte og søge løsninger på nogle af landbrugvirksomhedernes høje gæld,« fortæller Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Videncenter for Landbrug.