Svag svensk krone splitter Arla

Den svenske krone er i bund, og det gør ondt i Arla Foods. Det dansk-svenske selskab skal inden udgangen af måneden komme med ny prismodel for landmændene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske krones kraftige rutsjetur med en kurs nede omkring de kun 65 øre har skabt interne problemer i det dansk-svenske mejeriselskab Arla Foods, hvor et flertal af ejerne er danske landmænd og et mindretal er svenske mælkeproducenter.

Kursændringer har gjort det nødvendigt for selskabet at afsætte ekstra 50 millioner kroner i 2008-regnskabet for at udligne de skæve afregningsforhold i det fælles andelsselskab. Men regningen kan blive endnu større. På et to dages repræsentantskabsmøde i Halmstad var landmændene indtil i går og i dag gennem en hed debat om, hvordan de svenske landmænd kan kompenseres mest rimeligt efter den faldende mælkepris og valutakurs.

"Der kom måske 25-50 idéer på bordet, men der blev ikke truffet nogen beslutning. Nu skal bestyrelsen bearbejde materialet og komme med et udspil inden månedens udgang," siger Arlas formand Ove Møberg til Ritzau.

Der skal findes en ny indbyrdes afregningsmodel for mælkepriserne, som er gået op og ned i ét væk de seneste par år.

Ove Møberg kan ikke oplyse, hvor meget den lave svenske valuta kan komme til at kosta Arla som helhed og de danske og svenske mælkeproducenter i særdeleshed.

"Efter de første prisfald og efterfølgende stigninger troede vi på et tidspunkt, at vi kunne gå på vandet. Sådan er det ikke mere. Situationen er langt mere alvorlig," siger Ove Møberg.

Svenske og danske landmænd har i årevis været afregnet forskelligt, fordi den svenske valuta ikke er bundet til euro som den danske, og der har med jævne mellemrum været foretaget justeringer. Men aldrig tidligere er den svenske kronekurs faldet så kraftigt på så kort tid som nu.

Ritzau