Svag bankdrift rammer kunderne

Den pris, bankerne betaler for at finansiere sig, vil i det lange løb påvirke kundernes rente, og det bør man være opmærksom på som kunde. Danske Bank ligger relativt svagt i feltet

Sydbanks kunder vil i det lange løb vil have en fordel i, at banken har lave finansieringsomkostninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan være nok så god en bankkunde – have en strålende økonomi og dermed være i en gunstig position til at forhandle attraktive renter på plads med sin bank – men i det lange løb bør bankkunderne også se på, hvor god en kunde banken er. Banken skal nemlig selv ud og låne pengene, og hvis finansmarkederne ser en stor risiko ved banken, bliver finansieringen dyrere. Og det vil i det lange løb gå ud over kunderne i de svage banker, siger Lars Krull, seniorforsker ved Aalborg Universitet.

»Når de sundeste banker har konsolideret sig nok, vil det rationelle markedet også tilbyde dem fortsat lavere finasieringspriser, så vil de i priskonkurrencen også stå sig relativt bedre på længere sigt.«

Lars Krull har netop lavet en beregning over, hvad de danske banker betaler i finansieringsomkostninger, og her danner der sig et klart billede af, at de økonomisk svage banker betaler betydeligt mere for finansiering, end de stærke banker gør. Eksempelvis betalte den udfordrede Sparekassen Faaborg i fjerde kvartal 2012 godt tre procent, hvilket er over seks gange mere end Sydbanks 0,48 procent. Det betyder, at Sydbanks kunder i det lange løb vil have en fordel i forhold til Sparekassen Faaborgs.

»Alt andet lige er der en fordel ved at være en bank med de laveste finanseringsomkostninger. Det er altid et godt råd at shoppe rundt, for man skal ikke belave sig på, at man får de bedste priser, bare fordi en bank har lave finansieringsomkostninger. Men banken kan tilbyde bedre priser, hvis den har lave finanseringsomkostninger,« siger Christian Hede, bankanalytiker i Jyske Bank.

En af de banker, hvor kunderne nyder godt lave finansieringsomkostninger, er GE Money Bank, der låner ud til solide kunder med en rente på 3,95 pct. Til sammenligning ligger Danske Banks billigste boliglån p.t. på 5,7 pct.

»Vi er i stand til at tilbyde meget billige lån, fordi vi er en af Nordens stærkeste banker, der finansierer sig i USA,« siger GE-direktør Henrik Fich, der sidste år oplevede, at bankens nyudlån voksede 50 pct. i Danmark.

Danske Bank ligger ca. midt i feltet af banker. Det skyldes både, at banken finansierer sig med langtløbende lån. Men det spiller også en rolle, at banken har en dårligere kreditvurdering end f.eks. Nordea. Det forsøger den store bank fortsat at rette op på, og det kan også komme kunderne til gode.

»De lavere fundingomkostninger skal først og fremmest bruges til at få vores indtjening op. Vi lægger på den anden side også megen vægt på at være konkurrencedygtige,« siger Henrik Ramlau, økonomidirektør i Danske Bank.