Svært som forbruger at undgå kemisk cocktail

Det kan være svært at gennemskue, hvilket tøj der kan indeholde spor af kemiske stoffer. Forbrugerrådet opfordrer virksomheder til at tage mere ansvar og politikerne til at lægge pres på dem gennem lovgivningen.

ARKIVFOTO. Det var blandt andet tøj fra mærket Jack & Jones, der viste spor af stoffet NPE. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har dagen igennem været fokus på spor af kemiske stoffer i tøj, efter Greenpeace offentliggjorde en rapport, der viste indhold af stoffet NPE hos blandt andet den danske modekoncern Bestsellers tøj.

NPE kan blive nedbrudt til NP, når tøjet vaskes, og det er et stof, der både er miljøbelastende og kan virke hormonforstyrrende. Det kan for eksempel påvirke barnet under graviditet, sende drenge og piger tidligere i puberteten og forringe mænds sædkvalitet.

”Det er et af de stoffer, som man har ret gode data på er hormonforstyrrende, og det er derfor, at man har lavet reguleringer for det i EU, og Miljøstyrelsen har det på listen over uønskede stoffer herhjemme, fordi det er særligt problematisk,” siger Rikke Bille, miljøkemiker og testkoordinator hos Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Se billederne: Tøjmærkerne hvor der er fundet spor af farlige stoffer

Greenpeace fandt spor af NPE hos flere store modevirksomheder, blandt andet hos danske Bestseller, hvis mærker Jack & Jones, Vero Moda og Only blev testet. I et stykke tøj fra Jack & Jones fandt Greenpeace et NPE indhold på 2.100 milligram per kilogram, ifølge rapporten, og det er højt, pointerer Rikke Bille.

”2.100 er i den høje ende af, hvad der tidligere er blevet fundet. Så er det jo rigtigt nok, at miljøbelastningen er størst i produktionen, fordi stoffet kommer ud i vandet i for eksempel Kina, hvor tøjet produceres, men når det så er sagt, så er det også hormonforstyrrende, og det er det jo stadigvæk, når tøjet kommer til Danmark,” siger Rikke Bille til Berlingske Business.

Men selv om EU og Miljøstyrelsen har skrevet NPE op som et hormonforstyrrende stof, så er det ikke ulovligt at importere tøj med rester af NPE, så længe det er produceret uden for unionens grænser. Men det tvetydige budskab kan netop gøre det endnu mere vanskeligt for virksomhederne, mener Claus Jørgensen, seniorrådgiver i Forbrugerrådets miljøafdeling.

”Det er jo en klassisk historie, der viser, at det er svært at styre, når man lægger produktionen langt væk. Vi synes stadig, at man som virksomhed har et samfundsansvar, der går ud over lovgivningen, og man kan ikke bare slække på sine samfundsidealer, fordi man flytter produktionen et andet sted hen. Men det er helt klart et dilemma for virksomhederne, fordi de har to sæt lovgivninger, de skal forholde sig til,” siger Claus Jørgensen til Berlingske Business.

Derfor må politikerne melde klart ud, når det kommer til at anvende miljø- og sundhedsskadelige stoffer i produktionen, mener han. For det er ikke kun virksomhederne, der bør tage mere ansvar; politikerne bør også lægge mere pres på dem, så forbrugerne får lettere ved at undgå de skadelige stoffer.

Indtil da kan man som forbruger gardere sig imod rester af NPE og andre stoffer ved at vaske tøjet og spørge løs i butikken. For du kan hverken lugte, se eller mærke på tøjet, om det indeholder NPE eller spor af de miljøbelastende og hormonforstyrrende stof.

”Det er rigtitg svært at gøre noget som forbruger. Alt andet lige vil jeg altid anbefale, at du vasker tøjet, inden du bruger det, men det er jo ikke det enkelte stykke tøj, der gør, at du bliver hormonforstyrret. Du kan blive udsat for mange forskellige stoffer flere steder fra, så det er alle stoffernes påvirkning; den her cocktaileffekt, der gør, at du kan blive ramt,” siger Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet.

Se billederne: Tøjmærkerne hvor der er fundet spor af farlige stoffer