Svært at tjene på medicin- forsøg på raske i Danmark

Markedspotentialet i Danmark er på 300 mio. kr. Alligevel er det svært at få en ordentlig forretning ud af fase 1-forsøg, som er lægemiddelafprøvning på raske forsøgspersoner. Phase One Trials er netop gået konkurs.

Kim Krogsgaard stiftede i 2001 Phase One Trials, som skulle udføre test af nye medicintyper på raske. Men selv om både Novo Nordisk og Lundbeck støttede projektet, måtte virksomheden alligevel dreje nøglen om. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Markedspotentialet er der, og en stor regionsanalyse udpegede sidste år flere af såkaldte fase 1-virksomheder, blandt andet Phase One Trials, som en fremtidig model for afprøvning af medicin på raske. Alligevel har den unge branche knapt fået fodfæste i Danmark. Phase One Trials er netop gået konkurs, sidste sommer lukkede Cyncron sin fase 1-enhed, og nu er kun en enkelt lille aktør tilbage til at udføre tidlig klinisk forskning på kommercielle vilkår.

Fase 1-virksomhederne er specialiseret i at udføre fase 1-forsøg på tværs af alle specialer, og Phase One Trials havde specialiseret sig i lægemiddelafprøvningens tidligste faser i begrundet forventning om at få en god bid af det marked på op mod 300 mio. kr., som den danske medicinal- og biotekindustri hvert år bruger på tidlig klinisk forskning, men markedet var der alligevel ikke. Samme erfaring gjorde Cyncron sidste år.

Aflyste i stor stil
Da Kim Krogsgaard i 2003 stiftede Phase One Trials skete det ellers efter grundig markedsundersøgelse. De potentielt største kunder Novo Nordisk og Lundbeck kom endda med skriftlig hensigtserklæring om, at de gerne ville lægge fase 1 og fase 2a studier – bl.a. medicinske forsøg i raske personer – hos Phase One Trials. Begge virksomheder lagde også ordrer hos Phase One Trials. Bare ikke helt så mange, som Kim Krogsgaard havde regnet med, så virksomheden måtte forsøge at tiltrække udenlandske kunder. Det lykkedes også, f.eks. amerikanske, men internationaliseringen gik trægt, fordi Phase One Trials ikke havde så mange danske kunder blandt sine referencer. Siden kom krisen, som fik især biotekvirksomheder til at aflyse ordrer i stor stil, og så sagde investorerne stop – selv om der også undervejs havde været år med overskud.

»Danske kunder har en tilbøjelighed til at kigge uden for landets grænser, når de søger leverandører,« konstaterer Kim Krogsgaard, som den næste måneds tid er ansat som konsulent for kurator.

Det er også den lære, som bestyrelsesformanden for Phase One Trials drager.

»Erfaringen fra Danmark er, at man ikke kan regne med hjemmemarkedet. Du kan ikke skabe de her servicevirksomheder omkring de tungere farmavirksomheder med mindre de støtter op. Det er de gode til i USA, men der er også mange eksempler på det i Frankrig og Holland,« siger David Kauffmann, partner hos European Equity Partners.

Lundbeck kommer ifølge Birgitte Søgaard, funktionschef for klinisk farmakologi og transactional medicine, til at savne Phase One Trials. Bl.a. på grund af den geografiske nærhed og deres specialviden. Hun mener, at Phase One Trials i højere grad skulle være blevet ved sin læst.

»Vi har brugt dem en del, og vi skal nok få vores opgaver løst andre steder, men Phase One Trials havde nogle nichekomptencer. De skulle have fokuseret mere på nogle nicher, hvor de virkelig var dygtige, istedet for at gå ud og konkurrere med de store internationale CROer (contract research organisation, red.), » siger hun.

En anden servicevirksomhed i farmabranchen indenfor klinisk forskning, Cyncron, lukkede sidste sommer efter fire og et halvt års drift sin fase 1-enhed, Clinical Research Unit, efter to-tre års drift.

»Vi havde en forskningsenhed med 60 senge og måtte sande, at efterspørgslen ikke var som forventet,« siger Benedikte Østergaard, adm. direktør for Cyncron.

Svært marked
Eneste tilbageværende kommercielle virksomhed indenfor tidlig klinisk forskning er TrialUnit med en lille håndfuld ansatte, som holder til på Bispebjerg Hospital. I spidsen for virksomheden står Torben Balchen. Han konstaterer følgende om det hjemlige marked:

»Det er svært. Vi lever af udenlandske kunder.«

Torben Balchen bevarer dog optimismen og regner ikke med, at han bliver sidste mand, der skal lukke og slukke branchen – bl.a. fordi han har et meget lille set-up med få udgifter, og fordi han ser en fordel i at dele fysiske rammer med hele regionens kliniske farmakologi, som nu er samlet på Bispebjerg Hospital.

Direktøren for Medicon Valley Alliance, Stig Jørgensen, ser både Phase One Trials’ konkurs som et udtryk for, at krisen har ramt en af de lokale spillere, men også at mængden af kliniske studier på dansk jord bliver mindre. Berlingske Tidende berettede i øvrigt tidligere på året om, at danske medicinalvirksomheder i stigende grad placerer kliniske forsøg ikke-vestlige lande.