Svært at tage pejling i asiatiske vækst- markeder

Developere i Thailand færdiggjorde i første halvår i år godt 57.000 boliger i den høje ende. Det var syv procent flere end året før, og med stigende befolkning og velstand i landet kan den tendens blive ved i en række år endnu.

Dog, ifølge prognoserne, ikke lige i de nærmeste år. Thailand er med i de nedslag i konjunkturerne, der har ramt Asien over en bred kam. Nogle developere er begyndt at melde pas. Som det ser ud nu, vil de acceptere nye stigninger i grundpriserne i Bangkok og de andre større byer, rapporterer den lokale erhvervsavis The Nation.

Men så omvendt igen: Måske vil det være de mindst forsigtige developere, der er de klogeste i denne omgang. Den thailandske regering har en plan om at investere svimlende 400 mia. kr. i nye jernbaner, herunder i lokaltrafikken i Bangkok. Der skal altså købes grunde op, ejendomme skal rives ned, og beboerne i dem skal naturligvis have andre boliger.

Det thailandske eksempel er meget illustrerende for, hvorfor asiatiske investorer kommer til Europa. Nok er der hastig vækst, hvor de selv kommer fra. Men det er ikke nemt at gennemskue, hvor og hvornår den kommer, og der er mange fælder at falde i. Så er f.eks. Europa straks mere stabilt.

»Behovet for at sprede porteføljerne internationalt er en nøglefaktor for de asiatiske investorer. Jeg tror ikke så meget, det handler om priserne på deres hjemmemarkeder, som det handler om, at der mangler investeringsobjekter, og at de ser mere attraktive muligheder andre steder,« siger Hans Vrensen, Global Head of Research hos DTZ.