Svært at lokke firmaer til Ørestad Syd

Sløjt salg af erhvervsjord får Jens Kramer Mikkelsen fra By & Havn til at ønske sig flere boliger i den sydlige del af Ørestad. Samlet går jordsalget i Ørestad fornuftigt.

Sløjt salg af erhvervsjord får Jens Kramer Mikkelsen fra By & Havn til at ønske sig flere boliger i den sydlige del af Ørestad. Samlet går jordsalget i Ørestad fornuftigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CANNES: Det går strygende med alle boligprojekterne i Ørestad Syd, mens det er svært at komme af med nogle af de kvadratmeter, som er udlagt til erhverv i den sydligste del af Ørestad. Derfor ønsker Jens Kramer Mikkelsen, topchef i byudviklingsselskabet By & Havn, sig ret til at sælge flere boliger i den del af Ørestad, som ligger syd for Amagermotorvejen, herunder det såkaldte Arenakvarter omkring den kommende Copenhagen Arena, som slår dørene op i 2015 eller det tidlige 2016.

»Af flere grunde vil det være det rigtige at øge boligandelen i bydelen. Boligbyggeriet går strygende, og mange flytter jo til København. Samtidig oplever vi ikke så stor efterspørgsel efter den type erhverv, der er lagt op til i dele af Arenakvarteret med relativt små erhvervslokaler,« sagde Jens Kramer Mikkelsen til Berlingske Business efter et investormøde ved den internationale Mipim-ejendomsmesse.

Tomme kontorer

Generelt døjer erhvervslivet med en økonomi og en beskæftigelse, som begge nærmest står stille eller skrumper i øjeblikket, og samtidig står hvert tiende kontor i hovedstaden tomt. Det lægger en dæmper på salget af kontorkvadratmeter, mens 1.000 månedlige tilflyttere til København omvendt er med til at øge efterspørgslen på boliger.

Desuden retter en del firmaer interessen mod flerbrugerhuse, hvor de kan dele faciliteter som reception, møderum og kantine med andre, men i Arenakvarteret er der planlagt en del mindre lokaler, for eksempel på første og anden sal i bygningerne.

Det har fået Kramer Mikkelsen og salgsfolkene i By & Havn til at ønske sig en justering af de gældende planer for Ørestad. Der skal stadig være en del erhverv ud til den store Ørestad Boulevard, mens kontorkvadratmeter »inde i« kvarteret med fordel kan omlægges til flere boliger.

By & Havn-direktøren peger også på, at da Ørestad for alvor blev planlagt lige før finanskrisen, var der stor interesse for både boliger og erhverv. Normalt følges interessen for de to typer ejendomme ikke, og så bør planerne justeres efter den aktuelle efterspørgsel i markedet, ræsonnerer han. Ydermere er der masser af ledige byggeretter til kontor i Ørestad City en tand længere mod nord.

Fornuftigt jordsalg

Samlet for Ørestad ser det fornuftigt ud med jordsalget, fremgik det af investormødet i det sydfranske. I hele den langstrakte bydel er over 60 procent af de 2,5 millioner etagemeter byggeret solgt, men 940.000 etagemeter tilbage på hylderne hos By & Havn er selvfølgelig også en sjat, selv om den samlede by- udvikling sker langsigtet.

Længst er udviklingen nået i Ørestad Nord med blandt andet DR-byen, IT-universitetet, det kommende Nordea-hovedsæde, flere kollegier og en del boliger. Her nærmer salget sig de 90 procent af de knap 500.000 etagemeter byggeret.

Også i Ørestad City mellem Bella Center og motorvejen kan de 90 procent skimtes. Området med blandt andet indkøbscentret Field’s – som bliver udvidet med et biografcenter – og adskillige kontorhuse rummer i alt 800.000 etagemeter.

I Ørestad Syd er knap 40 procent af de små 1,2 millioner etagemeter byggeret afhændet. Det fysiske byggeri breder sig fra nord med Rambøll-hovedsædet og Crowne Plaza-komplekset og fra syd med boligbebyggelser som 8tallet. I midten af bydelen er der ikke meget byggeri, og det er her, at By & Havn håber at få grønt lys af kommunen til at skrue op for boligandelen.

Den fjerde bydel i Ørestad er Amager Fælled mellem Ørestad Nord og Ørestad City, og den ligger sidst i planlægningsrækkefølgen med foreløbig meget lidt byggeri og ingen salgsklare byggeretter.