Sværere at bremse sexchikane på jobbet

Dom. Ny dom ved Østre Landsret gør det vanskeligere for arbejdsgivere at reagere på sexchikane.

Det er ikke ok at bortvise en ansat uden forudgående advarsel, selv om denne har udført sexchikane.

Det slår Østre Landsret fast i en ny dom.

I den konkrete sag har en mandlig medarbejder i en dansk virksomhed ved flere lejligheder sexchikaneret to kvindelige medarbejdere med klap bagi og anden uønsket berøring. Den mandlige medarbejder blev omgående bortvist uden advarsel, og sagen endte ved Østre Landsret.

Hos Dansk Erhverv, som førte sagen for arbejdsgiveren, Silvan i Maribo, er advokat Laurits Rønn meget forundret.

- Hvad skal en arbejdsgiver så stille op over for sexchikane, spørger han.

I sagen var det endda bevist, at den ansatte ved flere lejligheder havde antastet to kvindelige kolleger.

Dommerne var klar over, at der havde været uønsket berøring, blandt andet var den ene kvinde blevet klappet bagi med et prisskilt, og en anden blev berørt op og ned ad sin krop.

Som begrundelse for at arbejdsgiveren ikke kunne bortvise den ansatte uden advarsel, henviste dommerne til den daglige tone på arbejdspladsen og de ansattes generelle opførsel. Desuden var handlingen uden seksuel undertone, mente dommerne.

Hos landets største advokatfirma KromannReumert mener specialisterne på området, at dommen viser, at der skal "forholdsvis meget til, hvis arbejdsgiveren skal være berettiget til at bortvise en ansat uden forudgående varsel".

Laurits Rønn fra Dansk Erhverv tror dog ikke, at man kan gå så vidt, som til at sige, at der aldrig kan bortvises uden forudgående advarsel.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt. Der må kunne bortvises umiddelbart i særligt grove tilfælde, siger han.