Svær opgave venter ny Coop-topchef

Bestyrelsesformand Lasse Bolander vil fratage Coops kommende topchef muligheden for at sætte sit eget ledelseshold. Et risikabelt træk, som vil skræmme stærke kandidater væk, lyder vurderingen.

Den nye topchef i Coop skal kunne samarbejde med bestyrelsesformand Lasse Bolander (bill.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Den pludselige afsked med topchef Jesper Lien giver dagligvarekæmpen Coop Danmark nye udfordringer på ledelsesgangen.

Jesper Lien nåede at skifte store dele af koncernledelsen ud, og svingdøren har roteret så mange gange på det seneste, at bestyrelsesformanden nu kræver ro på ledelsesgangen. Bestyrelsesformanden vil begrænse en ny topchefs muligheder for at sætte sit eget ledelseshold.

»Jeg vil sige til kandidater til jobbet, at jeg mener, at vi har et rigtigt stærkt ledelseshold at arbejde videre med. Derfor er opgaven at udnytte kvaliteterne i det hold, som vi har nu, fremfor at begynde at sætte sit eget hold,« siger bestyrelsesformand for Coop Lasse Bolander til Berlingske Business.Ser du det ikke som en væsentlig ulempe for en ny topchef, at han eller hun ikke kan sammensætte sit eget ledelseshold?»Det er lidt af et filosofisk spørgsmål, som jeg gerne vil vende på hovedet. Hvad skulle fordelen være i, at der kommer en ny mand ind, som splitter det hele ad og starter helt forfra? Det kan lamme en organisation i op til 18 måneder, og det er jo ikke nødvendigvis smart,« siger bestyrelsesformanden og uddyber:

»Det kommer meget an på virksomhedens aktuelle situation. De kvalifikationer, vi går efter hos en ny koncernchef, handler ikke om, at det skal være en person, som kan komme ind og splitte det hele ad og begynde forfra,« siger Bolander.

Kan skræmme de bedste væk

Meldingen fra bestyrelsesformanden er bemærkelsesværdig og kan få nogle af de bedst kvalificerede kandidater til at sige nej tak til jobbet.

»Det kan få en betydning. For de mest kompetente og seriøse CEOer ønsker selv at få indflydelse på både holdet og målsætningerne,« siger Stephen Bruyant-Langer, seniorpartner ved headhuntervirksomheden Korn/Ferry International.

Andre vurderer også, at Bolander risikerer at skræmme potentielle kandidater væk, hvis han fastholder, at han vil lægge så store begrænsninger i en ny topchefs råderum.

»Vi plejer at anbefale, at man vasker trappen oppefra. Med det mener vi, at det altid bør være den nye chef, som kan sætte sit eget hold. Det er meget vigtigt, at der ikke er for mange positioner, der er bestemt på forhånd,« siger Troels Gjerrild, managing partner ved rekrutteringsvirksomheden Odgers Berndtson.

»Det princip er godt at have, for hvis for mange ting er bundet på forhånd, så risikerer bestyrelsen, at topchefen ikke tager nok ansvar for resultaterne og for holdet som sådan. Undskyldningen vil hele tiden kunne være, »Jamen, jeg har jo ikke fået lov at sætte mit eget hold«,« siger Troels Gjerrild,

Han vurderer, at muligheden for at kunne sætte sit eget hold vil være afgørende for flere kandidater.

»Konsekvensen kan meget vel være, at en del vil sige nej tak til jobbet,« siger headhunteren.

Foruden at give den nye topchef frie tøjler til at sætte sit eget ledelseshold, bør Coops bestyrelse overveje at finde ledelseskræfter, som kan bringe erfaring ind fra udlandet. På det punkt er ærkerivalen Dansk Supermarked store skridt foran, da topchef Per Bank har haft en imponerende karriere i den britiske detailgigant Tesco, inden han blev topchef i Dansk Supermarked.

»En styrke ved Dansk Supermarkeds koncernledelse er, at den har fået tilført folk og inspiration udefra. Det er givetvis værdifuldt og vil også være det for Coop,« siger Stephen Bruyant-Langer.

Dansk Supermarked er stærkest

Den seneste udvikling taget i betragtning stiller Coop markant dårligere end Dansk Supermarked, når man sammenligner de to ledelsesteam, mener også Bruno Christensen, direktør i konsulentvirksomheden Detailhandelspromotion.

»Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at Dansk Supermarked har langt den stærkeste ledelsesgruppe. De internationale kræfter betyder noget, og det er samtidig den mest homogene og bedst sammentømrede koncernledelse i dag,« siger han.

Coops ledelse er svækket af flere årsager.

»Det er jo en udfordring fremadrettet at køre en ny topchef og to nye kædedirektører ind. Hvis vi samtidig kigger på det seneste halvandet år, og de mange ledere, som har forladt virksomheden og den uro og usikkerhed, som det har givet. Så står Coop jo et sted, hvor man må håbe, at det bliver meget bedre fremover,« siger Bruno Christensen.

Coops bestyrelesformand Lasse Bolander er dog ikke i tvivl om, at Coop har fået samlet en koncernledelse, som vil være den bedste i landet, så snart en ny topchef er blevet sat i spidsen for den.

»Jeg mener faktisk, at vi igennem de seneste par år er lykkedes med at få opbygget en meget dygtig koncernledelse både med købmand og skarpe forretningsfolk, som er vokset op med dagligvarehandel og med andre, som kommer ind med anden erfaring,« siger Lasse Bolander og tilføjer;

»Så ja. Jeg mener afgjort, at vi har Danmarks bedste koncernledelse inden for dagligvarehandel,« siger bestyrelsesformanden.

Mens civilingeniøren Jesper Lien er blevet kendt som en tør talknuser, kigger Coops bestyrelsesformand efter helt andre kompetencer hos en kommende topchef.

»Vi går efter en ledertype. En ledertype, der er en samlende type, en motiverende type, en kommunikerende type og en type, som virkelig har kundernes behov øverst i sin bevidsthed,« siger Lasse Bolander.

Foruden topchef for Coop siden 2009 har Jesper Lien det seneste år været konstitueret kædedirektør for Fakta. Den post får Niels Karstensen, der hidtil har været kædedirektør for Dagli’Brugsen. Han afløses af Jesper K. Andersen, der hidtil har været salgsdirektør i kæden.

Jesper Lien har ikke returneret Berlingskes henvendelse. Finansdirektør Per Toelstang er konstitueret som topchef.