Sushikonge køber årets første tunfisk for fire millioner

Kiyomura ikke har en jordisk chance for at tjene penge på at hakke årets første tunfisk i strimler - men det gør ikke noget, lyder det fra den japanske sushikæde.

Så skal der snittes. Årets første kæmpetun skal ende sine dage som 10.000 tynde skiver sushi i Tokyo. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCK ROBICHON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sushi-gale japanere har en tradition: Når årets første tunfiskefangst bliver sat under hammeren på Tsukiji-markedet i Tokyo bliver der budt højt for den største fisk - meget højt.

Årets auktion slog dog alle rekorder, da den store sushikæde Kiyomura valgte at betale 56 millioner yen eller 4,2 millioner kroner for fisken, skriver nyhedsbureauet Bloomberg. Der var da heller ikke tale om nogen lille fisk. Krabaten vejede 269 kilo.

Se billedserie: Her er den fire millioner kroner dyre kæmpetun

Den japanske tradition kan med lidt god vilje sammenlignes med auktionerne over årets første danske kartofler. Her vælger restauratører at betale dyrt for at få lov til at boltre sig i mediernes lys og hente et par kartoffelfeinschmeckere ind i biksen.

Den tidligere rekord for en tunfisk til nytårsauktionen på Tsukiji-markedet lød på 32 millioner yen, mens gennemsnitsprisen de seneste 15 år har lydt på knap 12 millioner yen.

Køberen af årets fisk vil skære dyret ud i 10.000 skiver og sælge dem for op til 418 yen (godt 30 kr.) stykket.

Det er på ingen måde nok til at Kiyomura-kæden kan tjene penge på handlen – det samlede tab kommer til at lyde på over 45 millioner yen (over tre mio. kroner), skriver Bloomberg.

Det bekymrer dog ikke Kiyomura.

"Det handler ikke bare om pengene, for der vil være positive sideeffekter ved at købe fisken," siger sushikædens talsmand Hiroshi Umehara og tilføjer:

"Det handler også om den japanske ånd."

Tsukiji-markedet i den japanske hovedstad er blandt nationens største turistattraktioner. Her møder hundreder af nysgerrige tilskuere op klokken fire om morgenen i auktionshallen, der er på størrelse med 43 fodboldbaner, for at observere de fiskeglade japanere handle.

Den gennemsnitlige japaner fortærer langt mere fisk end indbyggere i andre lande. Verdensgennemsnittet lyder på 17,1 kilo, mens japaneren guffer 56,7 kilo fisk om året.

Gennemsnitsdanskeren spiser derimod kun i omegnen af otte kilo fisk om året, viser tal fra den danske fiskeribranches site 2gangeomugen.dk.

Se billedserie: Her er den fire millioner kroner dyre kæmpetun