Sure kunder: Tesla snyder på vægtskålen

De populære elbiler præsterer langt fra som lovet, mener en gruppe kunder, der trods præcisionsudstyr hverken kan registrere den lovede acceleration eller antal hestekræfter. Tesla afviser kritikken.

Foto: ODD ANDERSEN. Tesla bryster sig af enorm motorkraft og lynhurtig acceleration. Men virkeligheden er en ganske anden end den, Tesla lover. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Tesla-elbilen vælter sig i succes og bliver revet ned af hylderne, fordi afgiftsfritagelsen for elbiler muligvis forsvinder ved årsskiftet. Sker det, koster bilen pludselig 180 procent mere.

Men en gruppe eksisterende kunder er mere kritiske. Teslaerne leverer nemlig slet ikke som lovet i salgsmaterialet, og nu kræver kunderne svar, skriver Ing.dk.

Eksempelvis lover Tesla en acceleration på 0-100 km/t på 3,3 sekunder i den kraftfulde P85D-model. Men det kunne ingen af kunderne gentage. De hurtigste af kunderne havde accelerationstider, der var 10 procent langsommere end Teslas officielle. I august måtte Tesla indrømme, at det skyldes, at man målte med en særregel fra amerikansk dragracerløb, hvor den første fod ikke tæller med. Fordi elbiler accelererer så hurtigt, betyder det, at Teslas tid i virkeligheden er målingen fra 6-100 km/t.

Men her stopper kritikken ikke. De kritiske Tesla-kunder fra Norge og USA kan nemlig heller ikke registrere så mange hestekræfter, som Tesla lover under motorhjelmen.

»På en længere tur forsøgte jeg med 70 km/h at give fuld gas. Batteriet var varmt og opladet til 90 procent og efterfølgende viste data mig, at jeg i et kvart sekund havde været i stand til at trække 418 kW fra batteriet. Herefter faldt effekten, selv om jeg stadig havde speederen i bund,« siger Torben Ekvall til Ing.dk.

Hans P85D-model burde have 515 kW svarende til cirka 700 hestekræfter. Forskellen skyldes ifølge Ing.dk, at Tesla ikke medregner den indre modstand i batterierne.

»Tesla lover 515 kW, men vi har kun været i stand til at måle 418 kW. Vores målinger passer godt med teorien, som viser, at med 1.300 ampere, vil det maksimalt være muligt at trække cirka 425 kW ud af batterierne,« forklarer Torben Ekvall til Ing.dk og understreger, at det er effekten direkte fra batterierne og ikke på bagakslen, hvor man ellers normalt regner effekt på biler.

Hos Tesla afviser man kritikken med henvisning til, at reglerne kræver, at Tesla opgiver effekten af bilerne på en bestemt måde, selvom den metode ikke nødvendigvis er retvisende for elbiler. Selvom Tesla godt kan forstå, at kunderne bliver forvirrede over forskellen, gør man det ikke anderledes end andre elbilproducenter.