Supertankeren DLG speeder op

Et af Europas største landbrugsselskaber, danske DLG, med næsten 60 mia. kr. i omsætning, fortsætter sin udenlandske ekspansion. DLG har købt grovvarefirma i det østlige Tyskland 100 procent.

I den brede offentlighed hører vi ofte om selskaber som Novo, Mærsk og Arla, men meget lidt om DLG. Blandt landmænd og i fødevarebranchen er konglomeratet dog kendt som en ekspanderende og stærk virksomhed.

Supertankeren DLG, der er ét af Europas største landbrugsselskaber, bliver nu endnu større på sit største marked, Tyskland.

DLGs tyske datterselskab, HaGe med hovedsæde i Kiel, har netop købt de sidste 37 pct. af aktierne i den gamle familievirksomhed Roth Agrarhandel.

Roth er ét af de vigtigste grovvareselskaber i det østlige Tyskland med en omsætning på 3,3 mia. kr. årligt. Med 100 procents ejerskab af Roth vil gøre DLG til markedsledende på handel med planteavl i det østlige Tyskland.

I forvejen er DLG bl.a. medejer af 65 byggemarkeder og knapt 200 tankstationer i Tyskland. DLG har sin største tyske omsætning på handel med "grovvarer" som korn, kunstgødning og pesticider til landmænd i Nordeuropa.

Andelsselskabet DLG er blandt Danmarks 10 største selskaber målt på omsætning. Selskabet har i en årrække haft held i sprøjten med at ekspandere uden for landets grænser, især i Tyskland, hvor over halvdelen af selskabets omsætning på 59 mia. kr. i 2014 lå.

Den samlede omsætning i DLG’s tyske grovvareaktiviteter er ca. 20 mia. kr. DLG har ca. 3.800 medarbejdere i Tyskland og den årlige tyske omsætning ligger samlet på godt 33 mia. kr.

Målt på omsætning i grovvareaktiviteter ligger DLG i top 3 i Tyskland. DLG har 52 procent af aktierne i energiselskabet Team, der ejer de omkring 200 tankstationer og i 2014 omsatte for omkring 13 milliarder kr. Team beskæftiger 2.200 medarbejdere.

»Der foregår i øjeblikket en kraftig konsolidering på det tyske marked, og med overtagelsen af alle aktierne i Roth Agrarhandel har DLG-koncernen et særdeles stærkt udgangspunkt til fremtidens vækst,« siger koncerndirektør Ole Christensen.

DLG omsatte sidste år 59,2 mia. kr. på koncernplan og har aktiviteter i mere end 20 lande. Af koncernens 7.500 ansatte er de 3.000 i Danmark.

DLG henter 90 procent af sin omsætning i Tyskland og Danmark, men er ud over ekspansionen i Tyskland i fuld gang med at ekspandere i Kina.

Ud over grovvarer, benzin og byggematerialer med videre sælger DLG også landbrugsmaskiner, æg, grøntsager til catering og detailhandel, potteplanter og telekommunikation.

»Både energiforretningen og byggemarkederne i Tyskland er en rigtig god forretning,« siger koncerndirektør Ole Christensen.