Supermikroskoper til dansk forskning

De kan få en fingernegl til at fylde det samme som Fyn. Med syv nye supermikropskoper, der er de kraftigste i verden, får forskere fra DTU bl.a. muligheder for at designe nye materialer til gavn for miljø.

Verdens kraftigste samling af mikroskoper blev i dag indviet på Danmarks Tekniske Universitet ( DTU) af skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller. DTUs Center for Elektron Nanoskopi (DTU CEN) er skabt med penge fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

»Det er enestående, at et ambitiøst center både kan bygges og udstyres med det absolut ypperste inden for elektronmikroskopi på én gang. De eksperimentelle muligheder for dansk forskning i materialer og nanoteknologi bliver dermed løftet til verdensklasse. Det vil få stor indflydelse på nanoforskning i hele verden,« siger DTUs rektor, Lars Pallesen i en pressemeddelelse.

Et af de i alt syv nye mikroskoper er et næsten fire meter højt såkaldt Environmental Transmission Electron Microscope, der er udviklet af den verdensførende mikroskopleverandør FEI Company i samarbejde med DTU. Mikroskopet er det kraftigste af sin art i verden.

»Med det nyudviklede mikroskop vil vi kunne se detaljer på atomart niveau, i fremtiden også i 3D. Vi kan forstørre så kraftigt, at en fingernegl ville fylde det samme som Fyn. Vi regner med at komme til at se opløsninger på 0,07 nanometer eller det samme som halvdelen af et kulstofatom«, siger direktøren for DTU CEN, dr. Rafal E. Dunin-Borkowski.

Et kæmpeskridt fremad

Dr. Dunin-Borkowski mener, at der er tale om et kæmpeskridt fremad inden for eksempelvis materialeforskning, hvor forskerne vil kunne se, hvad der sker med de enkelte atomer, når de ændrer på materialer, så de får helt nye egenskaber.

»Det gælder både aluminiums- og magnesiumlegeringer, byggematerialer med mere. Der er tale om nye materialer, der kan forandre samfundsudviklingen på områder som kommunikation, energi, transport og elektronik,« siger dr. Rafal E. Dunin-Borkowski.

DTUs mikroskoper er specielle ved at være de første kommercielle mikroskoper, hvor man har fundet en metode til at kompensere 100 procent for fejl i de elektromagnetiske linser.

Bedste facilitet i verden

Linserne kan ikke laves fejlfri, og derfor har den største udfordring været at justere for fejlene. Det er lykkedes i samarbejde med FEI Company, og målinger viser allerede nu, at der med kombinationen af de nye mikroskoper og den nye bygning er etableret den bedste mikroskopfacilitet i verden.

Skabelsen af DTU CEN er også finansieret af en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, der har gjort det muligt at bygge en helt særlig bygning, som afskærmer mikroskoperne fra vibrationer, temperatursvingninger og elektromagnetisk støj.

Selv den mindste vibration vil give et uklart billede, når man arbejder med at tage billeder i en meget høj opløsning. Temperaturen i bygningen må højst svinge en tiendedel grad, ellers kan det få selve mikroskopet til at udvide sig eller trække sig sammen, ligesom elektromagnetiske felter generer teknologien i mikroskoperne.