Supermarkeder og leverandører kridter op til krig

Dagligvareproducenter og supermarkeder mødes til forhandlinger i efteråret. Der er udsigt til en endnu hårdere forhandlingskrig end før.

Coop, der blandt andet ejer Superbrugsen, har lagt op til endnu flere pris- og rabatkrav ved de kommende forhandlinger til efteråret.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der igen lagt op til store stridigheder under efterårets forhandlinger i detailhandlen. Begge fløje gør sig klar til krig i en tid, hvor begge parter er pressede af krisen.

»Vi gør klar til en ny kamp om territorierne i butikkerne. Vi forventer, at de kommer med fornyede krav om bedre priser og markedsføringstilskud. Der skal tages nogle sværdslag. Forberedelsen til det er blevet vigtigere end tidligere,« siger Christian Linde, landedirektør for slikproducenten Cloetta - der blandt andet står bag Läkerol og lakridspiber, til Børsen.

I forhold til sidste år vil man se meget hårdere pris- og rabatkrav. Hos Coop har de allerede gjort deres krav meget klare over for deres leverandører.

»I juni indkaldte vi til det hidtil største leverandørmøde for at briefe dem om vores planer, og strategierne for kæderne, og en præsentation af, hvordan vi ser årsforhandlingerne i år. Forhandlingerne i år vil handle meget om pris og rabatter. Det har leverandørerne fået at vide, så det er der, vi starter,« siger Jens Visholm, der er ansvarlig for indkøb af alle fødevarer i Coops kæder, til Børsen.

Og netop det store fokus på priser har presset dagligvareleverandørerne. Senest har der været kamp mellem supermarkederne og Kohberg. Kohberg havde, blandt andet på grund af supermarkedernes krav om lave priser, for første gang i historien et underskud ved udgangen af 2012.

Nu slynger en ny kamp sig ud, når supermarkederne og dagligvareproducenterne til efteråret skal blive enige om købspriser og betingelser for 2014. Og der er meget på spil. Sidste år gik forhandlingerne mellem Coop og Arla Foods og Carlsberg i stykker. Det har betydet, at de to fødevareproducenter har haft et meget begrænset varesortiment i Coops kæder - Fakta, Superbrugsen og Kvickly. Og de får heller ingen plads i tilbudsavisen.