Superman bliver hjemløs

Superhelten over dem alle mister muligheden for at skifte tøj og redde verden, når den sidste telefonboks i USA lukker næste år. Men han er fortsat velkommen i Danmark.

USA går svære tider i møde og må selv stå ansigt til ansigt med forbryderne, efter at landets største teleselskab nu vil formene superhelten over alle superhelte, Superman, adgangen til at kunne klæde om.

Snart er det nemlig slut. Et markant indslag i gadebilledet forsvinder, når USAs største teleselskab lukker den sidste telefonboks.

Mobiltelefoner i enhver bukselomme har gjort de gamle telefonbokse overflødige. Derfor giver AT&T nu op og begynder at dreje nøglen om i telefonboksene. Det er simpelt hen for dyrt at drive dem videre.

Der står stadig omkring en million telefonbokse på de amerikanske gader, men det er langt fra de 2,6 millioner, der var i storhedstiden tilbage i 1998. Og til nytår 2008-2009 er det endegyldigt slut. Andre store teleselskaber som Bellsouth, der tidligere var delejer af danske Sonofon og efterfølgende er blevet købt op af AT&T, lukkede sine telefonbokse i 2006, og Verizon har også gjort det klart, at boksens tid er omme.

Superman stadig velkommen i Danmark

I Danmark står der stadig omkring 3.000 telefonbokse.

»De bliver stadig brugt men dog brugt mindre, end de blev brugt tidligere. Vi har da også nedlagt en del og planlægger at nedlægge flere. Men der vil stadig være telefonbokse ved udgangen af 2008 i Danmark. Så budskabet kan være: Centralen til Superman - vi beholder telefonboksene lidt endnu,« siger Jesper Bjerre, vicedirektør i TDC Fastnet Norden.

Hans bud er, at der næste nytår stadig vil stå 2.000 telefonbokse, men de forsvinder i tilsvarende tempo fremover.

Boksene står på gadehjørnerne, på kollegier, i sportshaller m.m., og det er især dem på stærkt befærdede steder som lufthavne og togstationer, samt hvor der kommer mange turister, som bruges.

»Er man turist i et andet land, er det ofte billigere at bruge en telefonboks end sin mobiltelefon. Og man kan jo også være løbet tør for strøm,« siger Jesper Bjerre.

En langt overvejende del af de danske telefonbokse tager både mønter og telekort.

»Ind imellem er nogen så ambitiøse at tro, at de kan bryde ind i telefonboksen og tage pengene. Det kan de ikke. Men boksen ser ikke så pæn ud bagefter,« siger vicedirektøren.

Telefonboks bliver hotspot

I Storbritannien indrettede British Telecom de stadig sjældnere brugte telefonbokse som trådløse opkoblingspunkter (såkaldte »hotspots«, men den model kan ikke umiddelbart anvendes herhjemme. TDCs telefonbokse er nemlig sluttet på gadebelysningen, så der ville kun være »åbent« fra tusmørke til morgengry.

TDC har forsøgt sig i Århus-området med at gøre telefonbokse til hotspots, men brugen af dem var begrænset, selv om det oven i købet var gratis at anvende.

»Nu bruger man også typisk trådløs netforbindelse fra sin bærbare. Kun få mobiltelefoner har endnu trådløs forbindelse. Og ellers køber man et datakort til den bærbare, så den kan bruge mobilnettet,« siger Jesper Bjerre fra TDC.

Den første offentlige mønttelefonboks i USA blev sat op i Hartford i staten Connecticut i 1889. Den sidste kan måske lukkes i Danmark til nytåret 2010-2011.

www.phonebooth.org Mindested på Internet for telefonboksen