Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Nogle kalder dem superiværksættere, andre kalder dem serieopfindere. Fællesnævneren er, at deres navne igen og igen dukker op i forbindelse med storstilede satsninger på projekter, der ved første øjekast kan se noget tvivlsomme ud, men som ofte ender som iværksættereventyr.
2013 blev ingen undtagelse. Her markerede en stribe internationale navne sig igen, og skal man stille skarpt på nogle stykker, var blandt andre Jeff Bezos ét af de navne, der kom i spil i årets løb.
Bezos er manden bag internetbutikken Amazon.com, der i forbindelse med børsnoteringen i 1997 gjorde Jeff Bezos særdeles velhavende. Jeff Bezos kom i 2013 på manges læber – især inden for medieverdenen. Det skyldtes, at han gjorde det, som de færreste investorer har haft mod på siden finanskrisens udbrud for fem år siden: Nemlig at købe et avishus. 5. august offentliggjorde han, at han købte den hæderkronede amerikanske avis The Washington Post.
Hvad Jeff Bezos vil bruge sin nye 250 millioner dollar dyre akkvisition til, er endnu uklart. Men den første melding til avisens medarbejdere var, at han ikke agter at ændre det helt store. Endnu.
En anden af de kende ansigter, der viste tandsmilet i 2013, var den hovedrige og farverige stifter af Virgin Group-imperiet, Richard Branson. Den 63-årige brite har trukket sig fra ledelsen af Virgin og overladt det meste af formuen til en fond. Det blev der stillet skarpt på i forbindelse med, at den britiske presse satte spørgsmålstegn ved velhavernes brug af særlige virksomheds- og fondskonstruktioner samt brugen af skattely.
Richard Branson måtte i den forbindelse forsvare sine handlinger og valg fra sit hjem på Jomfruøerne i det Caribiske Hav, der er et kendt skattely.
Farbar vej for elbiler
En tredje superiværksætter, man ikke kom uden om i 2013, var Elon Musk. Den 42-årige amerikaner tjente i 2002 over en milliard kroner på at sælge betalingstjenesten Paypal til Ebay. Herefter kastede han sin kærlighed på andre projekter – deriblandt elbilprojektet Tesla.
Mens Tesla var på nippet til at kollapse for et par år siden, blev 2013 et gennembrudsår for bilmærket. Salget stormede pludselig fremad, og det lagde i grunden til, at Tesla Motors i første kvartal 2013 kunne notere sit første overskud på driften. Det satte skub i aktiekursen, der hamrede op, hvilket Elon Musk straks benyttede sig af ved at sende friske aktier i omløb.
Overskuddet fra den finte brugte han til at tilbagebetale de lån, som han fik fra staten til udvikling af elbilen. Elon Musk ser med Tesla pt. ud til at have fundet en farbar vej, der ikke bare kan gøre elbiler interessante for nichebilister – den kan også gøre dem til en god forretning. Superiværksætteren har slået til igen.