Superinvestors aktie floppede i 2011

På trods af at han har slået markedet næsten nonstop, måtte Warren Buffetts aktie sidste år se sig overgået af det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks.

Warren Buffett, topchef for Berkshire Hathaway. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en godt grund til, at Warren Buffett ofte bliver betegnet som superinvestor - han slår nemlig næsten altid det øvrige marked. Men også kun næsten.

I 2011 måtte Buffett i stedet notere sig, at aktien i sit investeringsselskab, Berkshire Hathaway, faldt 4,7 procent, mens det toneangivende S&P 500-indeks endte uændret.

Det er kun tredje gang siden 1990, at Berkshire Hathaway har klaret sig dårligere end det generelle marked. I perioden er S&P 500s værdi firdoblet, mens Berkshire Hathaways A-aktie er 17-doblet, så den i dag er USAs dyreste med en dagspris på 114.755 dollar (ca. 650.000 kroner).

Det er ikke bare den fortsatte globale krise, der har ramt Waren Buffett. Superinvestoren fik også eftervirkningerne af jordskælvet i Japan i marts at føle, idet han har store værdier bundet i både forsikring og genforsikring. Det har givet plus i bøgerne i nogle år, men i et katastrofeår som 2011, har det medført store tab.

Derudover er Berkshire Hathaway storaktionær i en stribe amerikanske storbanker. En af dem er Wells Fargo, der har fået en gevaldig kurslussing i 2011.

Endelig er der også Berkshire Hathaways egne problemer.

Det har længe været ventet med spænding, hvem den 81-årige Warren Buffett ville udpege som efterfølger, og mange gættede på, at det var David Sokol, en af investeringsselskabets direktører, der stod for tur. Men han fik i stedet sparket fra investeringsforeningen, da det kom frem, at han havde anbefalet en aktie, han selv havde investeret i.

I stedet ser det nu ud til, at det bliver hedgefond-bestyren Ted Weschler, der skal afløse Buffett. Ted Weschler har i øvrigt gjort sig bemærket ved to gange at vinde den årlige auktion, hvor man kan vinde en frokostaftale med superinvestoren.

På trods af Birkshire Hathaway-aktiens fald i 2011, skovler investeringsforeningen stadig penge ind. Og det i sådan en grad, at Warren Buffett i anden halvdel af året var ude og købe op af egne aktier. Han hævdede simpelthen, at Berkshire hathaway var undervurderet.