Superfly er landet - optimismen blomstrer

Boeings 787 Dreamliner er landet i Farnborough, klar til at blive stillet til skue ved verdens største luftfartsudstilling. Deadline for levering af superflyet er skubbet igen.

Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en letvægter, et teknologisk og brændstofbesparende vidunder, der søndag formiddag landede i engelske Farnborough.

Boeings nye flagskib adskiller sig markant fra konventionelle fly ved at være bygget af glasfiber og kevlar.

"Det er første gang, vi kan vise et nyt fly frem ved en udstilling siden begyndelsen af 90'erne," siger Jim Albaugh, chef ved Boeing Commercial Airplanes, til BBC.

Læs også: Superfly krydser endelig Atlanten

Flyet med plads til 250 passagerer er udstyret med Rolls-Royce- og General Electric-motorer og udleder 20 procent mindre carbondioxid end andre fly på samme størrelse.

Boeing skulle skulle efter planen leverer de første Dreamliner-ordrer til det japanske flyselskab All Nippon Airways senere på året, men flyproducenten må sande, at deadline for levering igen må skubbes - muligvis et godt stykke ind i 2011.

I første omgang skulle Dreamliner have stået klar i december 2009, men det bekymrer Boeing sig ikke synderligt om.

"Dette fly vil være på markedet i de næste 50 år," siger Jim Albuagh til BBC.

Dreamliners første kunde i Europa er britiske Thomson Airways, som efter planen vil modtage de første leveringer i januar 2012.

500 milliarder

Luftfartsudstillingen i Farnborough, der holdes hvert andet år, er et kæmpe tilløbsstykke med op mod en halv million besøgende gæster.

2008 er det foreløbige rekordår for salg - her blev der annonceret ordrer for omkring 500 milliarder kroner. 70 delegationer fra 38 lande deltog sammen med 133.000 fagligt besøgende.

Ifølge BBC ser cheferne for de store flyproducenter lys for enden af tunnelen i øjeblikket - krisen i luftfartsbranchen kan altså være et overstået kapitel. Og derfor er der store forventninger til antallet af afgivne ordrer i forbindelse med luftfartsudstillingen.

Læs også: Boeings drømmefly i dyb krise

Farnborough Airshow suger også kæmpemæssige militærdelegationer til sig, der bliver inspireret til køb af de nyeste kamp- og bombefly. I år vil 36 delegationer besøge luftfartsudstillingen - heriblandt én dansk.

Boeings F18 er en type fly, der i år vil få særlig stor opmærksomhed fra de militære delegationer.

Farnborough Airshow løber fra 19. til 25. juli.