Supercomputer til kamp mod kræft

IBMs talknuser »Watson« skal med sin enorme datakraft være med til at løse kræftens gåder.

Supercomputeren »Watson« vandt i 2011 det såkaldte VM i »Jeopardy« - nu bliver den sat ind i kampen for at finde et middel mod kræft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Hider
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden vil navnet »Doctor Watson« måske ikke længere blive forbundet med Sherlock Holmes' berømte følgesvend, men derimod med computeren med det borgerlige navn Watson.

Det er IBMs supercomputer, der blev verdensberømt for to år siden, da den blev verdensmester i »Jeopardy«. Watson er kendetegnet ved at være ekstremt hurtig og i stand til at håndtere enorme mængder data. Sammen med specialudviklet software er Watson således også i stand til forstå kontekst, hvilket gav sejren i Jeopardy.

To år senere er Watsons kapacitet forbedret med 240 procent, og kræfterne sættes nu ind at finde en kur mod kræft, i første omgang lungekræft.

Datakapaciteten vil blive brugt til at gennemarbejde al den information om lungekræft, man kan opdrive, og konklusionerne vil derefter blive applikeret til en specifik patients behandlingsforløb.

IBM har indgået aftale med et amerikansk cancercenter, som skal levere de nødvendige data, herunder hvad Watson kan lære af lægefaglig ekspertise.

”Watson træffer ikke beslutningerne for lægerne. Men den gør en stor forskel ved at gennemgå de store mængder information for læger og sygeplejesker,” siger Manoj Saxena fra IBM til AP.

Løsningen bliver baseret på cloud computing, det vil sige, at computeren kan tilgås fra distancen og ikke behøver at være installeret på et hospital.

IBM har udviklet en speciel app, der downloades til en tablet-computer, og så Doctor Watsons konsultation åben.