Super Mario skal i kamp mod milliardunderskud

Nintendo er hårdt ramt af dårligt salg af sin Wii U-konsol, og et forventet overskud lander nu stadig mere sikkert som et milliardtab.

Mario er Nintendos store håb for fremtiden oven på dårlige regnskaber. Arkivfoto: Yuya Shino, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: YUYA SHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nintendo er hårdt presset af dårligt salg af sin Wii U-spillekonsol, samtidig med at konkurrenterne fra Sony og Microsoft brager frem.

Underskuddet for de seneste ni måneder frem til nytår lander på 1,58 milliarder yen eller 79,6 millioner kroner. Det er en del bedre end sidste års underskud på 5,86 milliarder yen, men Nintendo sagde allerede for to uger siden, at det fulde år sandsynligvis ender med et underskud på 35 milliarder yen (1,85 mia. kr.) mod tidligere ventet et overskud på 100 mia. yen.

Wii U banket af konkurrenterne

Japanske Nintendo står også bag spillemaskiner som Game Boy, Pokémon-universet og verdens nok berømteste håndværker, Super Mario. I oktober 2013 standsede Nintendo produktionen af den Wii-konsol, som gennem brug af bevægelsessensorer revolutionerede markedet for spillekonsoller. Wii blev lanceret i november 2006 og har solgt i omkring 100 millioner styk.

Den nyere Wii U kom for lidt over et år siden men har ikke oplevet samme interesse. Konkurrenterne har derimod haft held til at rykke fremad i kampen.

Sony lancerede i november sin nye Playstation 4, mens Microsoft kort efter kom med sin nye Xbox One. Begge er lagt an på at være hjemmets underholdningscentraler og skal spille sammen med øvrigt udstyr som mobiltelefoner, tavle-PCer og almindelige PCer.

Mario får travlt

Nintendo har i modsætning til konkurrenterne holdt sig tilbage fra at kaste sig over onlinemulighederne og afviste for nylig at ville begynde at producere sine spil til smartphonetelefoner. Analytikerne er enige om, at Mario får endog særdeles travlt med at lappet hullerne og få Nintendo på fode igen, men de mener, at det er muligt. Blandt andet lider Wii U under, at der ikke findes særlige spil til den, som ikke kan fåes til andre systemer. Men historien viser, at det er op ad bakke, hvis en spillekonsol ikke fænger fra starten, for så går spiludviklerne andre steder hen.

Kassen hos Nintendo er langtfra tom. Der ligger omkring 850 milliarder yen - eller 45,1 milliarder kroner - på kistebunden, så Nintendo kan holde sig oven vande i nogle år endnu trods tabene.

Et råd fra flere analytikere er, at Nintendo kan spinde guld på varemærket Mario ved at lade andre virksomheder købe hans assistance på produkter.