Super Mario får ny far

Nintendo har udpeget sin personaledirektør som ny topchef for det pressede spilselskab.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA. Nintendos kultiske spilfigur, Super Mario, er lige fyldt 30 år, hvilket blev fejret i Tokyo søndag, som var selve dagen. Nu får Nintendo ny topchef. Foto: Toshifumi Kitamura, AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Spilfiguren Super Mario har fået en ny far.

Den japanske spilgigant Nintendo har udpeget sin personaledirektør, Tatsumi Kimishima, til at stå i spidsen for det pressede selskab, efter at Nintendos topchef gennem 13 år, Satoru Iwata, døde af kræft 11. juli, kun 55 år gammel.

Tatsumi Kimishima var i tre årtier i bankverdenen og har været Nintendos topchef i USA mellem 2002 og 2006. Han overtager selskabet 16. september og dermed også udfordringen med at skabe en bedre økonomi i en verden, hvor Nintendo nu arbejder sig ind på mobilmarkedet, uden at det skal gå ud over salget af de traditionelle spillekonsoller. Nintendo vil være klar med sin NX-konsol i 2016.

Skal genrejse Nintendo

Skaberen af Super Mario og Zelda-serien, Shigeru Miyamoto, og manden bag Nintendos Wii-spillekonsol, Genyo Takeda, har stået i spidsen for Nintendo siden Satoru Iwatas død.

Nintendo er presset af sine konkurrenter, Microsofts Xbox og Sonys Playstation, som begge er blevet opdateret for nylig. Dertil kommer presset på hele det traditionelle spilmarked fra smartphonetelefoner og tavlecomputere, der i voksende omfang bruges til at spille spil på.

Nintendos salg er derfor gået tilbage seks år i træk. Det var på 550 milliarder yen eller 30 milliarder kroner i det forskudte regnskabsår, som sluttede i marts 2015, hvilket er mindre, end da Satoru Iwata tiltrådte som topchef. Han var den første topchef for selskabet, som ikke kom fra Yamauchi-familien, som stiftede Nintendo, og det var i hans regeringstid, at Nintendo fik sine hits med den håndholdte DS-konsol og den større Wii-konsol, der løftede spillekonsollerne ind i en ny æra.