Sundhedsministeren sidder med nøglen til løsningerne

Hvis Danmark fortsat skal være et attraktivt sted for medicinalindustrien, når der skal placeres forsøg med nye lægemidler, må Sundhedsministeren trække i arbejdstøjet og tænke strategisk, mener industrien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark taber terræn til udlandet - ikke mindst lande i Asien, Østeuropa og Sydamerika - når det gælder om at tiltrække de vigtige medicinforsøg til Danmark. Det kunne Berlingske Business berette i fredags og tendensen bekræftes af dugfriske tal fra Lægemiddelindustriforeningen, Lif, som afslører et kraftigt fald i aktiviteten i 2008.

Derfor er der brug for, at sundhedsministeren trækker i arbejdstøjet og kommer med en række strategiske initiativer. Det er nemlig sundhedsminister Jakob Axel Nielsen, der sidder med nøglen til løsningen, mener industrien.

»Den kliniske forskning falder i dag mellem flere stole. Forskning generel sorterer under Videnskabsministeriet, mens sygehusene, hvor den kliniske forskning foregår, sorterer under regionerne og Sundhedsministeriet. Det betyder, at der ikke er tilstrækkelig fokus på området,« siger Ida Sofie Jensen, adm. direktør i Lif.

Hun hilser de initiativer, Sundhedsministeren remsede op i Berlingske Business i sidste uge velkommen, nemlig en hurtigere og mere smidig godkendelse af nye forsøg, og etableringen af et Nationalt Samarbejdsforum for Sundhedsforskning. Samtidig henviste ministeren til, at der investeres milliarder af kroner i nye sygehuse, ligesom der bliver tilført milliarder af kroner til forskning via Globaliseringspuljen. Og så opfordrede han regionerne til at leve op til deres ansvar for at styrke den kliniske forskning.

Minister skal sikre sig, at alle går i samme retning
Men der skal mere til.

»Forskning har et langt tidsperspektiv. Regionerne tænker i etårige budgetter og økonomistyring, og de to ting trækker i hver sin retning. Staten har derimod tradition for at tænke strategisk og langsigtet. Derfor er der brug for, at Sundhedsministeren sætter sig for bordenden, og sikrer, at alle arbejder i sammen retning,« siger Ida Sofie Jensen.

Hun opfordrer blandt andet til, at Jakob Axel Nielsen etablerer et såkaldt partsforum for klinisk forskning efter britisk forbillede, hvor alle relevanter parter er repræsenteret. Samtidig mener hun, at det er nødvendigt at klinisk forskning får et egentligt selvstændigt budget, så området får yderligere fokus.

»Og så skal lægerne have tid og plads til at udføre klinisk forskning. I dag er personalet ude på hospitalerne så presset af kravet om at lever op til behandlingsgarantier og effektiviseringer, at der ikke er den nødvendige tid til at deltage i kliniske forsøg,« siger Ida Sofie Jensen.

Hun bakkes op af Stig Jørgensen, der er adm. direktør i organisationen Medicon Valley Alliance. Organisationen varetager interesserne for de flere hundrede biotekselskaber, som er etableret i Øresundsregionen.

Lige som Ida Sofie Jensen mener Stig Jørgensen ikke, at løsningen kun ligger i at tilføre flere penge til klinisk forskning og i at fjerne bureaukratiske barrierer.

»Vi bør i langt højere grad satse på at tiltrække forsøg i de helt tidlige forsøgsfaser, og forsøg der retter sig mod at udvikle individuelt tilpasset medicin. I Danmark og resten af Øresundsregionen har vi en unik position på det område, fordi har en homogen befolkning, et veludviklet system, hvor genetiske informationer er samlet i biobanker, og et cpr. nr.-system, som er helt unikt,« siger Stig Jørgensen.

Det betyder, at Danmark burde være et særdeles aktivt sted at placere forsøg med nye såkaldte skræddersyede lægemidler, hvor medicinalindustrien går efter at udvikle lægemidler, som passer til den enkelte patients genetiske profil.

»Det er noget, de ikke kan i Indien og Kina. Hvis vi kunne få dokumenteret og markedsført vores styrkeposition på det område, ville vi stå utroligt stærkt,« siger Stig Jørgensen.