Sulten Spar Nord-topchef har svært ved at stille sin opkøbsappetit

Topchef i Spar Nord, Lasse Nyby, har både lyst og penge til at indgå i bankfusioner, men sorte tal på bundlinjerne forhindrer ham i nye opkøb.

Spar Nord-topchef, Lasse Nyby. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en yderst tilfreds Spar Nord-topchef, Lasse Nyby, der onsdag kunne fremlægge bankens bedste årsresultat i 192 år.

Resultatet i landets sjettestørste bank voksede i 2015 til 1.074 millioner kr. før skat svarende til en fremgang på 52 procent i forhold til 2014. Dermed har Lasse Nyby en forøget styrke til at gå på opkøbstogt med i det danske bankmarked, men for tiden er det tilsyneladende ikke let at købe banker op.

»Vi har stadig masser af kapital til rådighed, så hvis der skulle komme noget til salg, kan vi købe for omkring fem-seks milliarder kroner i risikovægtede aktier, men vi har svært ved at se, at der for nærværende skulle være noget at købe,« siger Lasse Nyby, der med egne ord ville »elske« at købe yderligere op.

»Men vi må erkende, at vi har budt på mere end det dobbelte af, hvad det er lykkedes os at købe igennem tiden. Når der endelig kommer et pengeinstitut til salg, er der som regel en pæn konkurrence om det, så man får bestemt ikke noget forærende,« lyder det fra Spar Nord-topchefen.

Er det din vurdering, at der kan opstå nye opkøbsmuligheder for Spar Nord i 2016?

»Jeg tror, at man vil se nogle bankregnskaber, som generelt ser fornuftige ud, og det er sådan, at hvis der ellers er sorte tal på bundlinjen i bankerne, er incitamentet til at sælge dem måske ikke så stort, så jeg tror, at det bliver begrænset i 2016,« siger han.

Grundet de manglende opkøbsmuligheder kom det onsdag frem, at bestyrelsen i Spar Nord i stedet har valgt at udlodde 87 pct. af rekordresultatet fra 2015.

Det betyder, at aktionærerne får udbetalt et udbytte på fem kroner pr. aktie svarende til 628 millioner kroner. Dertil kommer et aktietilbagekøb på 150 millioner kroner.

Det var særligt øgede gebyrindtægter, nedskrivninger og salg af aktiepost i Nørre­sundby Bank, der var skyld i rekordresultatet.

I 2015 scorede Spar Nord lidt over en mil­liard kroner på gebyrer, hvilket var en markant forøgelse på 19,3 procent i forhold til året før, mens banken foretog nedskrivninger på udlån og tilgodehavender for i alt 315,6 millioner kr. Derudover trak det gevaldigt op, at Spar Nord i første kvartal opnåede en gevinst ved salget af aktierne i Nørresundby Bank. Denne engangseffekt vil naturligvis komme til at udgøre et hul i 2016-regnskabet, og på den baggrund er Lasse Nyby »fuldt bevidst« om, at rekordresultatet i 2015 bliver svært at slå.

»Vi ved godt, at regnskabet for 2015 bliver meget svært at gøre efter i 2016, men vi vil da kæmpe for, at det kommer til at ske,« siger han.