Succesrigt dansk spileventyr udvider igen

De startede i en kælder på Nørrebro. I dag benyttes Unity Technologies’ software til at udvikle næsten halvdelen af alle spil, og antallet af ansatte i 14 lande vil i år vokse fra 550 til 770. De 100 mand i udviklingscenteret i København skal få det til at spire herhjemme.

Fire gange nåede islandskfødte David Helgason at begynde på universitetet – med fysik, arabisk, psykologi og så datalogi, det sidste dog kun i to uger, for da var han blevet indblandet i Unity Technologies, som i dag er en af verdens største spiludviklerplatforme på tværs af alle systemer. I denne uge flyttede han tilbage til Danmark for at videreudvikle den virksomhed, som han slap førergrebet i for et halvt år siden - og være klar til familiens andet barn, som kommer til maj. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er et eventyr – og det ser ud til at fortsætte.«

37-årige David Helgason er en del af en succes. Sammen med to venner stiftede han i 2004 Unity Technologies for at udforme computerspilteknologi. I dag bruges deres software af de allerstørste spilproducenter som Activision Blizzard, Electronic Arts og Disney og af en hær af spilentusiaster på mere eller mindre hobbyplan. Softwaren er »en slags Office-pakke for spil«, der ikke alene kan bruges til at udvikle spil i 3D og 2D på hele 21 forskellige teknologiplatforme (Windows, Mac, Linux, iOS, Android m.fl.), men også til arkitektvisualiseringer, civile og militære træningsprogrammer og til f.eks. at klare skærmgrafikken på enarmede tyveknægte i spillebyen Las Vegas i USA.

»Vi er 550 medarbejdere nu. Sidst i 2015 vil vi være 770. Og da vi i 2012 holdt brugerkonference i Holland, deltog 1.300. Når jeg i næste måned tager til Beijing, deltager alene dér omkring 6.000, og den er kun én af omkring ti brugerkonferencer i år,« siger han stolt og fremhæver flere gange, at han egentlig glæder sig mest over, at så mange entusiaster og folk på hobbyplan også bruger Unity-softwaren, der både fåes i en gratis version og i en tungere købeversion.

Danmark rykker fremad

Torsdag aften modtog han – på vegne af sig selv og sine to medstiftere, danske Nicholas Francis, der er hans gymnasiekammerat, og tyske Joachim Ante – den højeste, kollegiale hæder i den danske IT-verden, nemlig IT-Prisen, under årsmødet i brancheforeningen IT-Branchen på Christian IVs børs i København.

»Når man som os begynder med at være tre mand i en kælder i Kronborggade på Nørrebro, er virksomheden undseelig. Man ligner nærmest undermålere, og det er svært at få politikernes og pressens interesse. Og Silicon Valley i USA er selvfølgelig unik, men jeg kan se, at f.eks. Stockholm og Helsinki nu har flere lag af folk, der har været med til at starte ting op. Der kommer mere og mere, og det er virkelig sundt. Jeg håber, at det også sker i Danmark – og i Island, hvor jeg også har mine interesser. Vi bliver flere, der deltager og hjælper iværksættere i gang,« siger David Helgason, der selv er født på Island, men som har boet i Danmark siden tiårsalderen.

Han ser det bekræftet i den svenske investeringsfond Creandums analyse fra denne uge, som viser, at Norden er mester i iværksætteri. Næsten hver tiende iværksættervirksomhed med en salgsværdi på mindst en milliard dollar – også kaldet en »enhjørning« – kommer fra Norden.

Onsdag i denne uge flyttede David Helgason familiens teltpæle tilbage til Danmark efter næsten syv måneder i London og før da flere år i San Francisco i USA. Her dyrker han nu, som kommunikations- og strategidirektør for Unity, nye iværksættere op, efter at han i oktober 2014 – efter 12 år – overdrog topchefposten i Unity til en tidligere topchef i Electronic Arts, John Riccitiello, som i et år havde været en særdeles aktiv bestyrelsesformand i Unity.

Lever seks-ni måneder ude i fremtiden

»Det giver mig tid til at arbejde med virksomheder,« forklarer David Helgason svært tilfreds med sin nye position. Også selv om han indimellem får »fantomsmerter« og lige skal vænne sig til at have sluppet dele af styringen.

Unity er beviset på, at udvikling snildt kan foregå i Danmark. På kontoret på Vendersgade i det centrale København har Unity en udviklingsafdeling med over 100 ansatte. Her sidder også Unitys tekniske koncerndirektør, Joachim Ante, og en del af den tekniske ledelse.

Unity har udvidet forretningen væsentligt. I dag er der partnerskaber med giganter som Microsoft, Sony, Samsung, Nintendo, Blackberry, Intel og Oculus VR, som Facebook har købt. Det giver Unity-folkene et unikt indblik i, hvad der er på vej, og det passer fint i David Helgasons optik.

»I højvækstvirksomheder optræner man eksponentiel tænkning, hvor man hele tiden antager, at alt forandrer sig. Som leder begynder man at leve seks-ni måneder ude i fremtiden og fremskrive verden,« siger han.

Det åbnede øjnene for, at der skulle ske mere. Unity har derfor opbygget en markedsplads, hvor udviklere kan sælge små dimser og komponenter til større projekter som f.eks. en skovbaggrund, bestemte bevægelser til figurer m.m. Samtidig opkøber Unity virksomheder for at få iværksættere ind med ånd og mod. Sidste år blev tre firmaer købt – heriblandt et finsk, der producerer en teknologi, der gør det muligt at optage og dele film af sine spil og – for Unity –at vise videoreklamer mellem to baner i spillet. Desuden opkøb af et amerikansk firma, som analyserer og forudser en spillers opførsel og interesse for spillet, så Unity kan opmuntre de rette tider og steder.

Kontorer i 18 byer

I dag har Unity Technologies en håndfuld investorer, heriblandt Sequoia Capital, der omkring 2009 skød 5,5 millioner dollar i Unity, og som tidligere har investeret i Apple, Google, YouTube, PayPal og Yahoo. Unity har i dag kontorer i 18 byer kloden rundt. Det havde de ikke drømt om i kælderen på Nørrebro, selv om de godt vidste, at det skulle blive stort, når man rammer den rigtige bølge på det rette tidspunkt:

»Næsten en million mennesker bruger hver måned Unitys software, og 10.000 arbejder professionelt med den hver dag. Vi er med i omkring en milliard installerede apps hver måned. Det er syret!« siger David Helgason.