Succes trods pressede vilkår

Danske arkitekter er tilbage blandt verdens førende, men arkitekturens rammevilkår skal forbedres markant, lyder det fra arkitekter og branche-organisation.

Arkitekt og ejer af COBE Dan Stubbergaard. COBE har blandt andet tegnet Ny Nørreport og en lang række andre danske og internationale projekter. Atkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk arkitektur oplever i øjeblikket et momentum, der måske ikke er set magen siden guldalderen med Jørn Utzon og Arne Jakobsen og møbelklassikerne, lyder det fra branchen.

Kulturminister Bertel Haarder er »pavestolt« over udviklingen og fremhæver danske arkitekters evne til at skabe sammenhæng mellem arkitektur og mennesker.

»Det handler ikke alene om æstetik, men om at skabe bygninger, byrum og landskaber, som fremmer socialt liv og fællesskaber. Danske arkitekters tilgang med brugerinddragelse i planlægningen og udførelsen af arkitekturprojekter er særlig, Og jeg tror, man ude i verden kan se, at vi kan noget særligt på det område,« siger kulturminister Bertel Haarder (V).

Ringe lønsomhed

Men ifølge arkitekterne og deres brancheorganisation, Danske Arkitekter, er der lang vej endnu, hvis der skal skabes gode rammer for danske arkitekter i årene fremover.

»Hele arkitektbranchen er faktisk presset i forhold til at få det til at køre rundt. Vi bliver hele tiden presset på vores honorarer, og der kommer hele tiden flere krav ind, som vi skal løfte. Så på den måde er det ret vigtigt, at danske arkitektvirksomheder under DI er gode til at kæmpe for branchens vilkår,« siger Dan Stubbergaard, der er indehaver af den succesfulde tegnestue COBE.

Lene Espersen, der er direktør i Danske Arkitektvirksomheder under DI, oplever, at arkitektur er et kald for mange arkitekter, og at arbejdet derfor for mange bærer lønnen i sig selv. Men det ændrer ikke på, at der skal løn til, siger hun.

»Mange arkitekter bliver voldsomt underbetalt. Nogen får 600 kroner i timen på trods af, at de har arbejdet i mange år og leverer meget høj kvalitet. Der er en kæmpe diskrepans mellem det, man leverer, og det, man får. Vi skal være meget bedre til at synliggøre, hvad det er for en værdi, arkitekter skaber,« siger Lene Espersen.

Hun vil arbejde for, at den værdi bliver meget mere synlig.

Praktik, økonomi og projektstyring

»Vi har ekstremt høj arbejdsløshed blandt dimittender, så jeg mener, at det er vigtigt, at vi får skabt obligatorisk praktik på uddannelserne. Desuden mangler de generiske kompetencer som forståelse for økonomi og projektstyring,« siger Lene Espersen.

De udfordringer skal løses, hvis Danmark skal bevare sin genvundne styrkeposition inden for arkitektur, mener direktøren.