Styrtdykker efter valg: Vestas tror stadig på vind under Trump

Valget af Donald Trump som præsident i USA, får Vestas-aktien til at styrtdykke. Vindmølleproducenten tror dog stadig på vindenergi med Trump som præsident.

Foto: MANDEL NGAN

Chok-valget af Donald Trump som USAs næste præsident har ført til en lige så stort chok-reaktion på Vestas' aktie. Da børsen åbnede styrtdykkede aktien med 13 pct., efter aktien var faldet ni procent dagen før.

Dermed er Vestas den danske aktie, der er hårdest ramt af det amerikanske valg, men vindmøllevirksomheden slår i en udtalelse koldt vand i blodet og understreger, at man tror på vindmølleudbygning under Trump også.

»Vi vil ikke så tidligt efter valget spekulere i, hvilke scenarier som kan udspille sig for vedvarende energi under Hr. Trumps tid som præsident. Vind og vedvarende energi har bred støtte fra begge amerikanske partier. Meningsmålinger viser, at 80 pct. af Trumps støttere vil have flere vindmølleparker i USA. Derudover vil vindenergis naturlige konkurrencekraft holdt op imod andre former for elproduktion hjælpe med at sikre en solid fremtid for vindenergi i USA,« skriver Vestas pressechef Michael Zarin i en skriftlig kommentar til Berlingske.

»Vindenergi understøtter næsten 88.000 arbejdspladser i USA, inklusive 21.000 hjemlige produktionsarbejdspladser og hundrede af mio. dollars om året i økonomisk gevinst for lokale samfund og landejere.«

Pressechefens udtalelse er et ekko af det, som topchef Anders Runevad sagde tirsdag i forbindelse med Vestas' kvartalsregnskab. Her forudså Runevad ikke, at et valg af Trump ville føre det ændrede vilkår i USA for Vestas:

»Først og fremmest skal Vestas og jeg fokusere på de ting, vi selv kan påvirke. Men jeg vil ikke ændre vores strategi på det amerikanske marked afhængig af valget. Jeg føler mig sikker på, at USA fortsat vil være et vægtigt marked. Det er PTC-cyklussen (en skatterabat i USA, red.), der til en stor grad driver det amerikanske marked, og PTC'en er stemt igennem af en to-parti-Kongres, og de fleste eksterne analytikere er enige med mig i, at sandsynlighederne for, at vi ser ændringer i PTC'en, er ekstremt små,« sagde Anders Runevad.

Det ændrer dog ikke på, at Donald Trump gennem flere år har udtalt sig negativt om vindenergi i USA. Mest berømt er hans snart fire år gamle tweet, hvor han angriber vindmøller for at slå den amerikanske nationalfugl ihjel.