Styrtdyk i oliepris truer Nordsøfelter

Olieprisen fortsætter ned, og dele af den danske nordsøolie må snart give fortabt, vurderer flere analytikere. Særligt de mindre, ældre felter kan blive sløjfet i den nærmeste fremtid.

Foto: Claus Fisker. Olieprisen har endnu ikke ført til lukninger i den danske del af Nordsøen, men flere analytikere vurderer over for Berlingske, at det måske snart kan ske.
Læs mere
Fold sammen

Efter halvandet år med mareridtspriser på Nordsøolien er lukketiden nu ved at indtræffe. Olieselskaberne har skåret hårdt i sine udgifter og dermed nedbragt deres såkaldte break-even-priser, altså den oliepris, der kræves, for at forretningen går i nul. Men med de seneste fald i olieprisen er det ikke længere nok.

Flere analytikere vurderer over for Berlingske, at den nuværende oliepris på under 40 dollar per tønde og de lange udsigter til bedring vil få olieselskaber til at lukke for produktionen i de ældre og små felter i Danmark.

»Vi tror, at der er flere af de ældre, mindre felter, der vil blive lukket inden for de næste 12-18 måneder. Hvis olieprisen bliver på det niveau, som den ligger på nu, vil det kun blive yderligere accelereret,« siger analytiker hos Nordea, Stig Frederiksen, der blandt andre følger A.P. Møller - Mærsk.

Lars Heindorff, der dækker Mærsk hos den svenske storbank SEB, vurderer på linje med Stig Frederiksen, at olieselskaber i den danske del af Nordsøen står tæt på lukninger af producerende felter.

»Man kan vælge at gøre, som man har gjort i Storbritannien og lukke felter præmaturt. Jeg tror ikke, at man er langt fra, men det beror på en vurdering i hvert enkelt felt. Jeg tror dog, at der er andre spillere, der er tilbøjelige til at lukke felter før Maersk,« siger Lars Heindorff.

I løbet af december har olieprisen genoptaget det fald, der begyndte helt tilbage i sommeren 2014. Siden er olieprisen faldet til 36 dollar for en tønde, hvilket presser hele verdens olieproduktion. I den danske del af Nordsøen er der ikke noget overordnet break-even, for det varierer meget fra felt til felt. Stig Frederiksen fra Nordea har dog svært ved at se, at ret mange felter skulle være en god forretning:

»Man kan have den tommelfingerregel, at jo ældre felterne er, desto højere omkostninger er der også. Der er ingen tvivl om, at de danske oliefelters rentabilitet er under voldsomt pres. Når vi indregner afskrivninger, skat og andre ting, er det svært at forestille sig, at ret mange felter er profitable,« siger han.

Det er dog en ganske stor investering at skulle stoppe produktionen fra et felt. Oliebrøndene skal afsejles og i nogle tilfælde kan der være hele platforme, der skal ophugges forsvarligt. Derfor tror analysechef hos bureauet Wood Mackenzie James Webb også, at olieselskaber vil gå meget langt, inden de trækker stikket på nogle af deres aktiver:

»Det negative cash flow ved denne oliepris er en trussel mod ældre aktiver. Men når omsætningen er presset, vil olieselskaberne sikkert ikke bruge penge på at lukke aktiver ned. Det er en stor udgift, der ikke giver nogen ny produktion,« siger James Webb og fortsætter:

»Nedlukning i stor skala vil nok ikke ske i det tempo, som nogle tror, fordi selskaber måske vil vælge at holde ud og producere med et tab i stedet for at lukke felter.«

Svaret på olieprisfaldet fra danske og udenlandske operatører har været at skære i sine omkostninger. DONG har skåret mere end 15 procent, mens man hos Maersk Oil har skåret 20 procent af sine omkostninger og i den forbindelse fyret hver tiende medarbejder, så omkostningerne i hele Nordsøen er med garanti lavere end ved årets indgang.

Af samme grund kalder direktør i Olie Gas Danmark, Martin Næsby, også de to analytikeres forventninger for »noget spekulative«.

»Vi har ikke kendskab til, at der skulle være konkrete planer om nedtagning inden for 12-18 måneder. Vi arbejder ikke med et break-even i Nordsøen, fordi det varierer så meget fra felt til felt,« siger Martin Næsby til Berlingske.

»Break-even vil være bestemt af olieprisen, omkostningsniveau og rammevilkårene, for når olieprisen falder, er det i sig selv med til at drive omkostningerne ned, og olieselskaber har presset omkostningerne meget. Desuden vil de projekter, som man vedtager i olieselskaberne, som regel være robuste, så de kan modstå en lav oliepris.«

Der har været produceret olie i Danmark siden 1972. I år ventes statens indtægter fra Nordsøolien at være på knap seks mia. kr.