Styren-risiko skal undersøges til bunds

Arbejdsskadestyrelsen er klar til igen at se på, om der er en sammenhæng mellem at have arbejdet med det giftige opløsningsmiddel styren og risikoen for at få en cancersygdom.

Tusindvis af medarbejdere hos LM Wind Power har i årevis været udsat for giften styren, som er et organisk opløsningsmiddel, der indgår i den polyester, som man bruger til støbningen af vingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

Det sker efter, at en amerikansk rapport har påvist, at der sandsynligvis er en sammenhæng mellem styren-arbejde og udviklingen af kræft.

- Den nye viden fra USA er interessant. Det betyder, at vi sammen med erhvervssygdomsudvalget vil se nøjere på, om vi skal vurdere styren-sagerne anderledes, siger Jesper Hartvig Pedersen, vicedirektør i Arbejdsskadestyrelsen til DR Nyheder.

- Derfor skal vores lægekonsulenter se meget nøjere på den nye viden fra USA. Den skal sammenholdes med eksisterende viden, tilføjer han.

Den amerikanske viden viser, at der formentlig er en sammenhæng mellem at have arbejdet med styren og risikoen for at udvikle kræft i lymfeknuderne, blodet, bugspytkirtlen eller spiserøret, men at det ikke er entydigt bevist.

Det har fået de amerikanske sundhedsmyndigheder til at sætte styren på listen over stoffer, der formentlig fremkalder kræft.