Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmarks øverste telemyndigheds tvangsnedsættelse af de priser, som TDC må tage af sine konkurrenter, når disse lejer sig ind på TDCs faste net for at sælge internetforbindelser, skal give lavere internetpriser herhjemme.
Det faststår Erhvervsstyrelsen, som mandag besluttede at sænke de såkaldte engrospriser på fastnetbredbånd fra 1. januar 2015.
»Nedsættelsen af engrospriserne giver bedre konkurrencevilkår på bredbåndsmarkedet. Dermed får selskaberne endnu bedre mulighed for at tilbyde billigere bredbåndstjenester til glæde for deres kunder,« hedder det i en meddelelse fra styrelsen.
Nedsættelsen gælder for alle net
De nedsatte maksimumpriser gælder for kobbernettet (alias det landsdækkende fastnet), TDCs kabel-TV-net og TDCs fibernet.
TDC har på grund af sin størrelse på det danske marked, hvor koncernen er størst på alle fire hovedområder (fastnet, mobilnet, internetforbindelser og TV), gennem alle årene været underlagt regulering på mange områder. Det sker ifølge myndighederne for at sikre en ordentlig konkurrence, så TDC ikke kan klemme sine konkurrenter ud af markedet.
TDC ejer det landsdækkende fastnet og dertil et voksende fibernet. TDCs konkurrenter lejer sig ind hos TDC, hvis de gerne vil tilbyde internetforbindelser, telefoni eller TV i områder, hvor de ikke selv råder over infrastruktur.
»Med lavere engrospriser bliver det billigere for selskaberne at tilbyde bredbåndstjenester til deres kunder og derfor også nemmere for selskaberne at tilbyde lavere priser til forbrugerne,« konkluderer Erhvervsstyrelsen, som samtidig fremhæver, at selskabernes investeringsmuligheder ikke svækkes.
Ingen garanti for, at kunderne får det billigere
Eftersom det er engros- og ikke detailpriserne, der tvangsnedsættes, er der ingen garanti for, at det også medfører en prisnedsættelse hos kunderne.
Prisfaldene varierer umiddelbart mellem fem og 30 procent, afhængig af på hvilken måde man lejer sig ind hos TDC. Hidtil har konkurrenterne oftest lejet plads i TDCs telecentraler og stillet deres eget udstyr op, hvorefter de lejer selve kabelforbindelsen ud til kunden. Men eftersom TDC i stadig større grad bygger fremskudte forstærkere, som sættes ind mellem telecentralen og kunderne for at forstærke signalet i kablerne, og fordi der ikke i de fremskudte forposter er plads til konkurrenternes udstyr, vil konkurrenterne oftere skulle leje alt fra TDC og så i øvrigt stå med deres hidtidige udstyr, som ikke længere kan bruges.
Derfor er hele prismodellen blevet moderniseret i forbindelse med prisnedsættelserne.
Erhvervsstyrelsen tager typisk en gang om året de regulerede priser op og ændrer eventuelt på dem.
Afgørelsen har ikke at gøre med den brede kortlægning af TDCs mulige dominans på bredbåndsområdet, som kommer fra Erhvervsstyrelsen i denne uge.