Styrelse frigiver virksomhedsdata

Erhvervsstyrelsen hælder nu CVR-registret på sit site Virk.dk og gør alle virksomhedsregnskaber gratis tilgængelige. Det offentliges data skal nu ud og arbejde og skabe vækst, lyder begrundelsen.

Erhvervsstyrelsens Virk.dk-hjemmeside kommer fra i dag også til at huse CVR-virksomhedsregistret. Samtidig gør styrelsen det nu gratis at trække regnskaber. Den ansvarlige for projektet i Erhvervsstyrelsen, Carsten Ingerslev, som er kontorchef i Digitalisering, der holder til på Langelinie Allé i København. Foto: Michael Bothager Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervsstyrelsen har nået en milepæl i forbindelse med sin omlægning af Virk.dk. Den nye brugerflade, der siden efteråret har mødt brugerne, bliver nu fulgt op af en helt central funktion: CVR-registret bliver lagt på hjemmesiden – og betalingsmuren bliver fjernet.

Går alt efter planen, vil det nye og gratis CVR-register gå i luften fredag kl. 17.

Og hvad så, kunne man spørge.

Er det stort?

Hvis man lader den ansvarlige for projektet, Carsten Ingerslev, som er kontorchef for digitalisering i Erhvervsstyrelsen, svare, er der ingen tvivl: Det her er banebrydende – på flere måder.

»Det her sætter os helt i front internationalt, når det kommer til adgang til data. CVR-registret er jo nøgleregistret for dansk erhvervsliv – det er stamregistret, og det er her, at alt er samlet. Det kombinerer vi nu med Virk.dk, som 96 procent af de danske virksomheder kender til,« siger Carsten Ingerslev.

Regnskaber bliver gratis

Som det er i dag, bliver CVR-registret tilgået omtrent 100 millioner gange årligt. Størstedelen sker i forbindelse med, at andre computersystemer får adgang til dataene. Brugerne kan være både det offentlige, der f.eks. skal trække data til skatteberegning, og det private erhvervsliv, som eksempelvis ændrer stamdata via et andet site.

Omtrent 40 millioner søgninger sker manuelt – hvor brugere som Skifteretten, virksomheder, journalister og mange andre går direkte ind og søger. 4,6 millioner regnskaber bliver årligt trukket ud på den regning, og det koster private brugere 37 kroner stykket. Men fremover skal disse brugere altså ikke til lommerne.

Det vil koste staten et indtægtstab på ti millioner kroner årligt, vurderer Carsten Ingerslev, men de penge, mener han, er givet godt ud.

»Vi synes, at det skal være gratis at bruge, fordi der er potentiale for så mange gevinster. Det handler grundlæggende om at få eksisterende data ud og arbejde. Det handler om at få data brugt på en måde, så den giver gevinst for virksomhederne. Derfor håber og tror vi også, at mulighederne fremover bliver brugt i stigende og langt højere grad, nu hvor data bliver nemmere tilgængelige på Virk.dk og er gratis,« siger han.

Lav din egen brancheanalyse

Én ting er, at dataen bliver tilgængelig. En anden er, om den er let tilgængelig for potentielle brugere. Her pointerer kontorchefen, at der bliver sat ind på flere fronter. For det første, så er det nye Virk.dk bygget op om moderne principper, og så er det personificeret – det vil sige, at de links og valgmuligheder, man som bruger ser på ens skærm, er målrettet den type bruger, man er.

For det andet er en stor del af filosofien bag Virk.dk-området »Virk Data«, hvor CVR-funktionerne kommer til at ligge, at gøre dataudtræk simpelt. Der er allerede funktioner på Virk Data, der giver mulighed for at trække branchemæssige eller regionale tal ud. Og de muligheder vil løbende blive udviklet, fortæller Carsten Ingerslev.

»Det handler om, at eksempelvis en lille virksomhed i Nordjylland nemt skal kunne trække bruttoavancer eller driftsresultaterne på alle dens konkurrenter i et område. Det er et værktøj, han kan bruge til at træffe beslutninger om sin egen virksomhed. Han skal kunne lave sin egen brancheanalyse. Men det skal være nemt at gå til – ellers bliver det ikke brugt, « siger kontorchefen.

Dataene, som man kan trække på i den forbindelse, er dem, som revisorer i dag taster elektronisk ind for et væld af deres kunder. Det skal de gøre, foreskriver reglerne. Andre data bliver tastet ind manuelt af styrelsen.

Kig kunderne i kortene

Men én ting er, hvilke muligheder det giver den enkelte virksomhedsejer, der vil gøre sig klogere på sit felt. Noget andet er, hvis man tænker på mulighederne i såkaldte Big Data. Her nævner Carsten Ingerslev som eksempel, at der kan være store gevinster, både for den enkelte virksomhed og for samfundet, hvis man tænker »ud af boksen«.

Han peger på, at tal fra konsulent- og inkassofirmaet Intrum Justitia viser, at danske virksomheder hvert år taber 2,6 procent af deres omsætning på insolvente kunder, hvilket i kroner og øre svarer til 61 milliarder. I Norge og Sverige er tabet på henholdsvis 2,1 og to procent.

»Der kan selvfølgelig være mange årsager til, at de ligger lavere end Danmark. Måske er de bare mere ærlige. Men det kan også skyldes, at de har nemmere adgang til data om deres virksomhedskunder. At de nemt kan se, om en kunde er økonomisk solid,« siger Carsten Ingerslev og tilføjer:

»Et bedre og hurtigere overblik vil måske kunne resultere i, at virksomheder bedre kan skelne mellem de virksomhedskunder, der skal betale kontant ved varelevering – og dem som uden problemer kan få en længere frist. Samme data kan høstes i større omfang, og det er der måske nogle, der kan bruge til at systematisere den kreditvurdering endnu mere. Ideen er hermed givet videre.«

Omstillingen har kørt i årevis

Frigivelsen af store datamængder i kombination med anden information er alt andet lig med forretningsmuligheder. Ikke bare når det kommer til inkassoverdenen.

Erhvervsstyrelsen har arbejdet på CVR-projektet i otte måneder, og det er blot ét ben i en større og tilbundsgående omstilling af styrelsens IT-systemer, som har kørt i årevis. Inkluderingen af CVR-registret i Virk.dk er dog en af de større milepæle, og derfor mener han også, man godt kan glæde sig.

»Arbejdet er ikke slut. I løbet af foråret udbygger vi Virk.dk endnu mere. Og én ting er, at det i dag er langt mere brugervenligt at benytte sig af. En anden ting er, at vi nu ligger i toppen internationalt, når det kommer til digitaliseringen og offentliggørelsen af data på dette felt. Det er altså rigtigt godt – også fordi det gør det mere attraktivt og nemt at være virksomhed i Danmark,« siger Carsten Ingerslev fra Erhvervsstyrelsen.