Styr – eller sluk – den digitale assistent

Julen er højsæson for teknologi og digitale muligheder, og mange har endelig lidt tid til at sætte sig bedre ind i, hvad man kan – og måske bør passe på. Hver dag mellem jul og nytår giver Berlingske gode råd og konkrete tip. Find flere i bunden af artiklen.

Digitale assistenter, som i forskelligt omfang er i stand til at forstå, hvad man beder dem om at gøre, deler vandene, men de bliver bygget ind i mere og mere udstyr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Beck Diefenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver stadig vanskeligere at slippe for, at der er bygget en såkaldt digital assistent – altså talegenkendelsessoftware fra for eksempel Apple, Google eller Amazon – ind i nyindkøbt elektronik. For det er ikke kun nytteværdien, men også utrygheden i forhold til ens privatliv, som mange betvivler.

Trådløse højttalere i alle størrelser, fladskærmsfjernsyn, smartphones, høretelefoner, trådløse ørepropper, høreapparater og meget mere elektronik leveres med Apples Siri, Googles Assistent eller Amazons Alexa lagt ind fra fabrikken.

Det smarte er, at man slipper for at skulle trykke på knapper eller bruge tastatur, når man for eksempel vil have tændt for musikken eller fjernsynet, finde svaret på et spørgsmål på internettet, rullet gardinerne for, tændt for lyset, sat en elektronisk tidtager på ved æggekogningen, læst sin kalenders dagsprogram op og meget, meget mere. Det kan talegenkendelsessoftwaren gøre, når den – med vekslende held – forstår, hvad man beder den om.

GRAFIK

Inden man kaster sig for voldsomt ud i de mange muligheder, betaler det sig at gennemgå indstillingerne på udstyret. Se efter, hvad det faktisk får adgang til på hjemmenetværket og i for eksempel ens kalender, og hvilke oplysninger det sender videre ud i verden, medmindre man siger nej.

For talen skal først genkendes, og det sker typisk på centrale servere, som i lyntempo modtager optagelser af, hvad man har bedt om, for så at sætte den passende handling i gang, der løser, hvad man forventer og beder om.

Nogen synes absolut ikke om den tanke – og er nervøse for, om assistenten faktisk kun lytter med, når den bliver bedt om det. Andre er begejstrede. Og nogen kan snildt klare sig med at sætte Siri, Assistent eller Alexa i en veldefineret kravlegård, hvor de kun skal udføre meget begrænsede tjenester.

Gennem indstillingerne kan man typisk også slette sin historik, heriblandt optagelserne af, hvad man har sagt til assistenten. Men det ændrer ikke ved, at talematerialet allerede er sendt videre og – forhåbentligt kun – indgår i at gøre talegenkendelsen bedre og mere præcis.

Herunder kan du finde flere gode råd. Klik på overskriften for at komme direkte videre. Listen bliver opdateret hver dag frem til nytårsdag: