Studiekammeraternes vilde idé: »Spis din bajer«

En amerikansk startup-virksomhed har kastet sig ud i et produkt, som de med sikkerhed har for sig selv. En snackbar lavet af restprodukter fra øl.

Foto: Regrained.com samt Iris Foto.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lille og usædvanligt erhvervseventyr skabt af to studiekammerater er ved at tage form og vokse sig stor på den amerikanske vestkyst. Produktet er en snackbar. Et lille kompakt måltid til farten, der lige kan give et ekstra skud energi.

Men hvad er der usædvanligt ved det, tænker du? Man kan jo efterhånden fodre svin med antallet af små snacks på butikshylderne.

Det usædvanlige ved Regrained, som den lille virksomhed hedder, er, at hovedingrediensen i snackbaren faktisk er noget man typisk fodrer svin med.

Det er restprodukter fra bryggeriernes ølproduktion.

De to venner Dan Kurzrock og Jordan Schwartz fra Los Angeles, der begge er i midt tyverne, har lidt ved et tilfælde skabt øl-snackbaren, der nu bliver solgt i specialbutikker over det meste af USA samt på deres hjemmeside.

Jordan Schwartz (tv.) og Dan Kurzrock (th.) har skabt Regrained. Fold sammen
Læs mere

Sloganet, som den unge virksomhed benytter til at sælge produktet, vil sikkert lyde indbydende for mange: »Eat beer« - direkte oversat til dansk: "Spis Øl".

Det her er historien om to unge mænd udstyret med en solid entreprenant drivkræft, der har set en mulighed for at skabe et nicheprodukt og har forvandlet et hobbyprojekt til en virksomhed i vækst.

De begyndte projektet med 30.000 dollars i ryggen, som de fik samlet sammen på crowdfunding-siden Barnraiser.

Da de begge gik på University of California i Los Angeles bryggede de øl til deres studiekammerater, og Dan Kurzrock fandt ud af, at restprodukterne kunne benyttes til at lave brød.

Når man brygger øl bruger man korn typisk malt af byg eller hvede. Brygningsprocessen består i meget store træk af tre hovedfaser, mæskning, urtkogning og gæring. Gæren omsætter i sidste ende sukkerstofferne i urten til alkohol, og er den sidste fase i produktionen af øl, og det efterlader store mængder af kornrester.

Dan Kurzrock begyndte at bage meget brød og sælge det på universitetet. Det var måske en forretningsmulighed tænkte han. Men sammen med studiekammeraten Jordan Schwartz kom de frem til erkendelsen af, at det er enormt produktionstungt, at bage rigtigt meget brød. Det kræver store ovne og mange hænder. Men hvis man nu kun skulle producere  små snackbarer, så var det en helt anden historie.

Fra Dan Kurzrocks egne erfaringer med ølproduktion vidste han, at det faktisk var en udfordring, at slippe af med det store rest af korn. 80 pct. af bryggerierne sender overskydende korn ud til lokale landmænd som bruger det som dyrefoder.

De to spirende iværksættere kontaktede mindre lokale bryggerier, der helt gratis leverede råmaterialerne til deres øl-snackbar.

Snackbaren er en sjov ide, der har kastet en hel del opmærksomhed af sig for de to iværksættere. Men ifølge Dan Kurzrock er det blot første skridt. De vil meget mere.

Derfor arbejder de lige nu med at udvikle en særlig mel med ingredienser fra ølproduktion, som kan bruges til bagning og madlavning.

Artiklen er baseret på følgende kilder; The Guardian, Forbes.com, BigBerry.com samt Regrained.com.