Studerende kaprer job i butikker

Fjernelsen af lukkelov og længere åbningstider får dagligvarebutikker til at satse på studerende og andre deltidsansatte i stor stil. Det giver kritik fra fagforeningen HK.

Fjernelsen af lukkelov og længere åbningstider får dagligvarebutikker til at satse på studerende og andre deltidsansatte i stor stil. Det giver kritik fra fagforeningen HK. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stram økonomi og udvidede åbningstider får landets dagligvarebutikker til at fylde deres butikker med ufaglært personale. De studerende og andre deltidsansatte er billige og villige til at arbejde på skæve tidspunkter, og derfor er de i færd med at kapre en lang række jobs fra de fastansatte og handelsuddannede.

Tendensen ses i store dele af detail­handelen og i særlig grad i dagligvare­branchen. Både Dansk Supermarked og Coop bliver kritiseret af HK, fordi andelen af studerende og andre deltidsansatte er vokset kraftigt. I flere butikker udgør deltidsansatte nu en større gruppe end de fultidsansatte.

»I mange af Dansk Supermarkeds og Coops butikker er syv ud af ti medarbejdere i dag ansat på deltid,« siger sektorformand Kate Ziegler, HK Handel i Nordjylland, om de to største dagligvarevirksomheder med tilsammen ca. 1.750 butikker i Danmark.

Der er økonomiske gevinster ved at satse på deltildsansatte på eksempelvis 20 timer om ugen. De skal først have overtidsbetaling, når de har arbejdet mere end 37 timer om ugen, og derved får arbejdsgiverne en stor fleksibilitet gratis, som de ikke får, når de bruger fastansatte. Med nye åbningstider sent om aftenen og om søndagen er der opstået en situation, hvor butikkerne forsøger at afskedige fuldtidsansatte eller få dem til at gå ned på deltid, fortæller Kate Ziegler fra HK Handel.

»Butikkerne har meget travlt med at fyre fuldtidsansatte med den ene hånd og hyre deltidsansatte med den anden,« siger hun.

Alt foregår dog inden for lovens rammer og efter de aftalte overenskomster med HK, lyder det fra både Dansk Supermarked og Coop. Ingen af de to har ønsket at udlevere statistik om, hvordan andelen af deltidsansatte har udviklet sig de senere år, men Coop bekræfter, at de studerende og dagligvarebutikkerne er et godt match.

»De nuværende åbningstider passer bedre til studerende og timelønnede, end de gør til andre ansatte,« siger Johnny Wagner Pedersen, rekrutteringschef i Coop.

Han fortæller, at koncernen fortsat vil satse på studerende og andre deltidsansatte.

»For os er det ikke et problem, at der bliver ansat flere på deltid. En deltidsmedarbejder behøver jo ikke at være mindre dygtig end en fuldtidsansat,« siger rekrutteringschefen.