Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De danske dagligvarebutikker bliver overtaget af studerende og andre deltidsansatte.
De er billige i drift og villige til at arbejde på skæve tidspunkter.
Men samtidig presser de den handelsuddannede arbejdskraft ud af butikkerne, og det får fagforeningen HK til at kritisere ansættelsespolitikken.
»Vi håbede, at afskaffelsen af lukkeloven og udvidede åbningstider ville skabe flere job i dagligvarehandelen. Men det sker desværre ikke. I hvert fald ikke gode job. Butikkerne har meget travlt med at fyre fuldtidsansatte med den ene hånd og hyre deltidsansatte med den anden,« siger Kate Ziegler, sektorformand for HK Handel i Nordjylland.
Det er dagligvarebutikker over en bred kam, der skifter fuldtidsansatte ud med deltidsansatte, oplyser fagforeningen.
Den efterlyser, at butikkerne tager et ansvar for den del af befolkningen, der har brugt tid på at uddanne sig.
»Der er ingen i dansk dagligvarehandel, der har som målsætning at skabe gode job. De kigger meget ensidigt og kortsigtet på bundlinjen. Men det hjælper ikke at bruge mere ufaglært arbejdskraft, hvis man vil bevare en god forretning,« siger Kate Ziegler, der langer særligt ud efter de to største dagligvarekoncerner i landet, Coop og Dansk Supermarked, som tilsammen har cirka 1.750 butikker i Danmark.
»Coop og Dansk Supermarked er faktisk lige slemme på det her område. De går i meget høj grad målrettet efter at få flere deltidsansatte på bekostning af de fuldtidsansatte,« siger hun og fortsætter:
»De går direkte til medarbejdere og siger, at de ikke kan bruge dem 37 timer om ugen længere. Til gengæld tilbyder de dem måske 15 timer om ugen, og herefter begynder de så at tilbyde den nu deltidsansatte medarbejder flere og flere vagter på skæve tidspunkter. Og det har den ansatte ikke råd til at sige nej til. På den måde ender de i en situation, hvor de er blevet presset til markant dårligere vilkår.«
Kate Ziegler fortæller, at antallet af studerende med fritidsarbejde i supermarkeder og discountbutikker samtidig er vokset voldsomt de senere år.
HK så tendensen, allerede før lukkeloven blev aflivet 1. oktober 2012.
Politikerne havde givet butikkerne nogle år til at tilpasse sig den nye lovgivning, og det står nu mere og mere klart, hvad den tilpasning er gået ud på.
»Der er tale om en udvikling over mange år, der er eskaleret op mod afskaffelsen af lukkeloven, og som nu desværre fortsætter for fuld kraft,« siger Kate Ziegler.
Dagligvaregiganterne er klar over problemet, da HK allerede har taget det op i forbindelse med overenskomstforhandlingerne for cirka et år siden.
Men de forsøger ifølge HK at lægge låg på diskussionen ved at mørklægge tal om medarbejdersammensætningen.
»Vi har haft en længere dialog med Coop om at få kortlagt omfanget af deltidsansatte i deres butikker. Men de er meget bekymrede for at udlevere statistik på det her område, og det hænger sammen med, at billedet er så overvældende, at offentligheden ikke må få kendskab til det,« siger Kate Ziegler.
I mange af Coops og Dansk Supermarkeds butikker er syv ud af ti medarbejdere deltidsansatte, lyder det fra fagforeningen.
Hverken Coop eller Dansk Supermarked har ønsket at fremlægge de omtalte statistikker om deres personalesammensætning over for Berlingske Business.
Fra Dansk Supermarked er begrundelsen, at man ikke vil udlevere den form for data, fordi det kan hæmme konkurrencen.
Fra Coop lyder det, at det vil tage koncernen cirka en måned at finde tallene frem.
Hverken Dansk Supermarkeds topchef eller personaledirektør ønsker at svare på kritikken fra HK om deres ansættelsespolitik, men koncernens pressechef Mads Hvitved Grand fortæller, at koncernen »har rigtig mange gode deltidsansatte, som den er glad for«, men at man samtidig lytter til kritikken fra HK.
»Vi er meget opmærksomme på, at der skal være en god balance mellem de forskellige personalegrupper, og vi har en god løbende dialog med HK om det,« siger han.
Der er gode grunde til at hyre deltidsansatte i dag, lyder det fra Coops rekrutteringschef Johnny Wagner Pedersen:
»Hvis HKs påstande om deltidsansatte er rigtige, vil jeg skyde på, at det hænger sammen med ophævelsen af lukkeloven, og at de nuværende åbningstider passer bedre til studerende og timelønnede, end det gør for andre ansatte.«
Johnny Wagner Pedersen fastslår, at dagligvarekoncernen ikke har planer om at ændre på situationen.
»Jeg har svært ved at se, hvad vi kan gøre for at bremse udviklingen. Vi kan jo ikke ændre på det faktum, at butikstiderne udvider sig,« siger han.
Desuden bør HK være opmærksom på, at de studerende kan være en ganske god arbejdskraft for dagligvarehandelen, fremhæver Johnny Wagner Pedersen.
»For os er det ikke et problem, at der bliver ansat flere på deltid. En deltidsmedarbejder behøver jo ikke at være mindre dygtig. For os gælder det om at have en god blanding af medarbejdere og kompetencer.«