Strøgbutikker kæmper imod tårnhøje stigninger i huslejen

Lige nu kæmper kendte butikskæder for at undgå huslejestigninger i millionklassen på Strøget i København.

Lige nu kæmper butikker som Matas, Synoptik, Diesel, New Yorker og Thiele for at undgå huslejestigninger i millionklassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Landets travleste handelsstrøg er ramme om huslejeslagsmål for millioner af kroner. Det er især de udenlandske investorer, som i de senere år har købt massivt op på Strøget i København, der forsøger at tvinge huslejen op for en række strøgbutikker, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Ifølge Danmarks Erhvervslejerforening kan huslejestigningerne være livstruende for mange forretninger.

»Det er min oplevelse, at udlejere med et internationalt tilsnit ofte stiller meget skærpede krav i forhold til, hvad der er realistisk for mange danske butikker, som ikke har en stor kæde i ryggen, siger formanden for Danmarks Erhvervslejerforening,« advokat Jerry Osbak.

Lige nu kæmper butikker som Matas, Synoptik, Diesel, New Yorker og Thiele for at undgå huslejestigninger i millionklassen. Flere af dem ligger i retssager med deres udlejer. Bl.a. fremgår det af retsdokumenter, at den britiske kapitalfond Cubic Property Fund har krævet, at Synoptiks butik i Købmagergade skal betale 1,5 mio. kr. mere i husleje om året - svarende til en stigning på 60 pct. Den sag skal i Østre Landsret.

Som Jyllands-Posten har beskrevet de senere dage, bliver ejendomme på Strøget lige nu handlet til rekordhøje priser. For at få investeringerne til at hænge sammen går flere investorer målrettet efter betydelige huslejestigninger. Det viser dokumenter, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Ingen af de butikker, som Jyllands-Posten har talt med, ønsker at udtale sig om huslejesagerne. Blandt de internationale investorer og deres danske rådgivere kan man ikke se problemet.