Strid om piratbetaling fortsætter

Økonomi- og erhvervsministeren skal nu svare på det rimelige i, at en industri skal betale for, at en anden industri slipper for ulovlig kopiering af film og musik.

Er det erhvervsfremmende, at en industri betaler for en anden, spørger Enhedslisten nu Brian Mikkelsen i sagen om, hvem der skal betale for at få standset piratkopiering på nettet. Arkivfoto: Marie Hald, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Mener ministeren ud fra en erhvervspolitisk betragtning, at det vil være rimeligt at pålægge én industri at finansiere tiltag, der specifikt har til formål at forbedre retshåndhævelsen for en anden industri?«

Den nød skal økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) nu tygge lidt på. Enhedslisten vil nemlig have en klar udmelding i sagen om, hvorvidt de danske tele- og internetselskaber skal sende breve til danskere, der ulovligt kopierer film og musik fra Internet.

»Mener ministeren, at det kan betragtes som fremmende for vækst og investeringer at pålægge teleindustrien den økonomiske og administrative byrde, som det vil udgøre at udsende advarselsbrev til formodede pirater (der foretager ulovlig fildeling)?« spørger Enhedslistens IT-ordfører, Per Clausen.

Hvem skal nu betale?

Gennem over et år har der kørt forhandlinger om at få indført en »3-2-1«-ordning, altså hvor man efter tre advarsler får lukket sin internetforbindelse, hvis man deltager i piratkopiering.

Det er musik- og filmbranchen, der har ført an for at få standset den omsiggribende piratkopiering. Tele- og internetselskaberne ønsker dog ikke at være politimænd på nettet. Deres holdning er, at de sælger adgangen; hvad folk bruger den til, er deres sag.

Da telebranchen har kundeforholdet, er den dog indstillet på at sende brevene videre for musik- og filmbranchen. Blot vil man ikke betale for administration, porto m.m.

Kunden får regningen

Hvis det sker, har Telekommunikationsindustrien i Danmark (TI), som samler næsten alle tele- og internetselskaber, truet med at sende regningen videre til kunderne.

»Skal almindelige, danske netbrugere betale for, at store multinationale selskaber som Sony, Warner og Universal vil forsvare deres rettigheder? De vil have blandt andre danske pensionister til at betale for, at vi skal sende breve ud til folk, som *mistænkes for at have gjort noget ulovligt. Vi anfægter ikke, at de har ret til at forsvare deres interesser - det var vi stor forståelse for, for pirateri er ulovligt. Men det giver ingen mening, at vi skal betale. Konsekvensen vil være, at der vil stå »kultur- og industristøtte« på næste telefonregning,« sagde direktør i TI, Jakob Willer, i februar til Business.dk.