Strid om gemte overvågningsdata

Politiet har fået oplysninger om danskernes brug af telefoner og Internet, som ifølge loven burde være slettet. Teleselskaberne afviser ulovligheder.

Siden september 2007 har danskerne været udsat for den største overvågning nogen sinde. Der er årligt samlet 450 milliarder oplysninger ind. Foto: Colourbox
Læs mere
Fold sammen
Stik mod gældende lov har danske teleselskaber tilsyneladende udleveret oplysninger om danskernes brug af telefoner og Internet til politiet, selv om dataene burde have været slettet forlængst.

I 37 tilfælde har politiet og efterretningstjenesten ifølge Computerworld bedt om - og fået - data, der er mere end et år gamle, viser en rapport fra Justitsministeriet til EU-Kommissionen. Datatilsynet går nu ind og undersøger sagen.

Teleselskaberne og Internet-udbyderne har siden 15. september 2007 skullet gemme alle oplysninger om, hvem danskerne ringer til og bliver ringet op af, hvem de sender e-postbeskeder til, og hvilke sider på nettet de besøger. De mange milliarder oplysninger må højst gemmes i et år, slog allerede daværende justitsminister Lene Espersen fast i 2007. Alligevel er oplysningerne tilsyneladende blevet gemt længere, og i fire tilfælde har politiet bedt om data, der var knap to år gamle.

Afviser ulovligheder

Direktør Ib M. Tolstrup fra teleselskabernes brancheforening, Telekommunikationsindustrien i Danmark, afviser, at der sker ulovligheder.

»Det kunne vi aldrig finde på. Data skal slettes på den 12. måneds 31. dag, og det bliver de, med mindre der er igangværende sag. Så kan politiet dømme frys, og relevante data må så ikke slettes. Politiet kan så bede om tre måneder længere periode, og det er mit reelle indtryk, at de pågældende data stammer fra igangværende sager og altså er helt efter reglerne,« siger han efter at have forhørt sig hos selskaberne.

En anden mulighed er, at de pågældende oplysninger er mere summariske data, som teleselskaberne efter regnskabsloven skal gemme i fem år for at kunne dokumentere folks regninger.

»Man skal huske, at teleselskaberne ikke selv har bedt om at logge disse data. Det har kostet os 200 millioner kroner at etablere systemet og 50 millioner hvert år at holde det i luften. Branchen er særdeles godt klar over, hvad der kræves, og hvad man skal,« siger Ib M. Tolstrup, som imødeser henvendelsen fra Datatilsynet.

Fuld af huller

Det er EU-Kommissionen, der har bedt om at få en opgørelse, efter at Danmark indførte den hidtil mest vidtgående overvågning i historien med henvisning til, at det bidrager til kampen mod terror.

De mange oplysninger skal inden for en time kunne udleveres til Politiets Efterretningstjeneste, hvis der foreligger en dommerkendelse.

Loven er imidlertid fuld af huller, da f.eks. bibliotekers netopkoblinger er undtaget, ligesom boligforeninger med under 100 boliger heller ikke skal logge datatrafikken.Sidste år loggede teleselskaberne 450 milliarder dataposter eller 82.000 om hver eneste dansker fra vugge til grav, og 3.489 gange stillede myndighederne med dommerkendelser og krævede oplysningerne udleveret. I 3.176 tilfælde drejede det sig om mobiltelefoni, i 179 om fastnettelefoni, i 125 om Internet-trafik som chatrum, i to om IP-telefoni og i syv om elektronisk post.

Undgå Sverige

I Sverige har Riksdagen vedtaget den såkaldte FRA-lov, som giver Forsvarets Efterretningstjeneste mulighed for - uden en domstols godkendelse - at lytte med på al trafik, som passerer ind og ud af Sverige.

Det har hidtil en stor del af den danske Internet- og telefontrafik gjort, inklusiv Folketingets egen. Derfor lovede alle teleselskaberne i Danmark, at de ville gøre deres yderste for at omlægge trafikken, så den ikke længere gik via Sverige.

Læs mere:
Folketingets indrapportering til EU af udleverede data på baggrund af logningsbekendtgørelsen (i PDF-format, på engelsk)