Strid i udbyttesag: Myndigheder går til modangreb efter mediedækning

Både Skattestyrelsen og Bagmandspolitiet har reageret meget skarpt på nye historier om udbyttesagen. TV 2 og Politiken svarer igen på kritik.

»Jeg kan helt og aldeles afvise, at SØIK har indgået nogen form for aftale om straffrihed til nogen parter, der er involveret i svindlen mod den danske stat i udbyttesagen,« siger statsadvokat Kirsten Dyrman fra SØIK. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkiv: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Nye historier har sået tvivl om myndighedernes håndtering af udbyttesagen, som højst usædvanligt har fået Skattestyrelsen og Bagmandspolitiet på banen med hårde modsvar.

Torsdag eftermiddag afviste Statsadvokaten for Særlig International og Økonomisk Kriminalitet (SØIK), populært kaldet Bagmandspolitiet, pure at have indgået nogen form for aftaler om straffrihed i forbindelse med udbyttesagen, der omhandler svindel mod den danske statskasse for 12,7 milliarder kroner.

Det oplyser statsadvokat Kirsten Dyrman fra SØIK på baggrund af nye historier i TV 2 og i Politiken.

»Jeg kan helt og aldeles afvise, at SØIK har indgået nogen form for aftale om straffrihed til nogen parter, der er involveret i svindlen mod den danske stat i udbyttesagen. Tværtimod efterforsker SØIK intenst for at få afklaret, om der er grundlag for at få retsforfulgt aktører eller enkeltpersoner i udbyttesagen,« siger Kirsten Dyrman i en pressemeddelelse og fortsætter:

»SØIK har så sent som i denne uge fået den første strafferetlige afgørelse i udbyttesagen, hvor den tyske bank North Channel Bank blev idømt en bøde på 110 millioner kroner for sin rolle i et bedrageri mod den danske stat vedrørende udbetaling af uberettiget udbytteskat.«

Debat om straffrihed

Onsdag bragte TV 2 dokumentaren »Jagten på vores milliarder«, hvor det bliver afdækket, hvordan skatterådgiverne Matthew Stein og Jerome Lhote, »får mulighed for at trække deres udgifter til den formodede svindel fra i et forlig med Skattestyrelsen i Danmark«.

I dokumentaren fremgår det blandt andet, at personer, som har været involveret i sagen, har fået tilbudt straffrihed og rabatter. Det skulle ifølge TV 2 være sket i forbindelse med forhandlingerne om et forlig.

Men det er ikke korrekt, at et vilkår om straffrihed er blevet tilbudt som led i forligsforhandlingerne, lød det onsdag fra Skattestyrelsen.

»I TV 2-programmet Operation X, som sendes 25. og 26. september 2019, fremgår det blandt andet, at personer, som har været involveret i udbyttesagen om de 12,7 mia. kr., har fået tilbudt straffrihed og store rabatter. Samme historie er blevet bragt af blandt andet Politiken. Det hævdes at være sket i forbindelse med det forlig om tilbagebetaling af 1,6 mia. kr., som er indgået med Skattestyrelsen 29. maj i år. Skattestyrelsen afviser, at dette skulle være tilfældet,« skrev Skattestyrelsen onsdag.

Politiken og TV 2 svarer på kritik

Anne Mette Svane, chefredaktør på Politiken, afviser dog, at mediet har beskrevet, at bagmændene i udbytteskattesagen har fået tilbudt straffrihed.

»Dette fremgår ikke noget sted i Politikens dækning,« skriver Anne Mette Svane i en e-mail til Berlingske og tilføjer:

»Vi har haft adgang til den omfattende forligstekst med kammeradvokatens underskrift og har dermed klar dokumentation, som Skattestyrelsen ikke forholder sig til.«

Til Skattestyrelsens kritik af TV 2 svarer dokumentarchef Troels Jørgensen:

»TV 2 og Politiken har dokumentation for, at det gennem længere tid var en del af forhandlingerne mellem Skattestyrelsen og bagmændene, at forliget skulle betinges af en garanti fra SØIK om straffrihed. Det er det, TV 2 fremlægger i Operation X. Samtidigt oplyser vi tydeligt i programmerne, at straffrihed ikke blev en del af det endelige forlig,« udtaler Troels Jørgensen til TV 2s hjemmeside.

Rigsrevision skal undersøge forlig

Ifølge Skattestyrelsen fastslog fagdirektør Steen Bechmann Jacobsen på et pressemøde 16. september 2019, at en aftale om straffrihed ikke er en mulighed efter dansk ret.

Bagmandspolitiet understreger torsdag eftermiddag, at sagerne om udbytteskat fortsat har høj prioritet, og at det undersøges, om der grundlag for at strafforfølge personer og selskaber.

»SØIK har således etableret flere efterforskningshold, som med bistand fra blandt andet skattemyndighederne og internationale samarbejdspartnere arbejder målrettet med sagerne,« fremgår det af pressemeddelelsen.

Flere statsrevisorer oplyser torsdag eftermiddag til TV 2, at de vil bede Rigsrevisionen undersøge Skattestyrelsens forlig i udbyttesagen.

»Jeg synes, det er vigtigt, at skatteudvalget og Folketinget får en orientering fra den neutrale kilde i den her sammenhæng – altså Rigsrevisionen,« siger statsrevisor Klaus Frandsen (R).