Stribevis af nye toptelefoner afsløres

Samsungs nye Galaxy S7-telefoner lægger for, når verdens største mobilmesse åbner i Barcelona. De næste dage vil det vælte ud med nyt grej og ny teknologi.

Verdens største mobilmesse tyvstarter på søndag, hvor nogle af de største mobilproducenter præsenterer deres nye toptelefoner, inden det for alvor går løs i næste uge. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle forårets nye toptelefoner på stribe, nye mobilnet med svimlende datahastigheder, dimser og dingenoter, der står i kø for at komme på internetforbindelsen, selvkørende biler, intelligente lygtepæle, nye sikkerhedstiltag for at holde hackere ude, smartere hjem og tusindvis af især mænd i sorte jakkesæt.

På søndag, den 21. februar, går det løs, når to af verdens største mobilproducenter - Samsung og LG - skyder verdens største mobilmesse, den årlige Mobile World Congress, i gang i den catalanske hovedby, Barcelona, i det nordøstlige Spanien. Her samles i fire dage, frem til 25. februar, alt og alle, der har med mobilverdenen at gøre, for at se og høre om alt det nye, som kommer i de kommende seks måneder.

Galaxy S7 bliver vandtæt

Samsung, som er verdens største mobilproducent, vil søndag eftermiddag pakke sine nye produkter ud for offentligheden. I kasserne vil blandt andet ligge de to nye toptelefoner, Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge med skærm ud over kanten, som skal bringe mobilgiganten tilbage i bedre form efter nogle blå øjne den seneste tid, hvor salget ikke er gået nær så godt som ønsket. De ventes at blive vandtætte, sådan som Sony ellers nærmest har haft eneret på den funktion gennem de seneste år, og lægge endnu større vægt på sundhed og velvære, som alle mobilproducenter satser på med deres telefoner, armbånd og smarture. S7-telefonerne ventes også at tilbyde trådløs opladning, så man blot lægger telefonen oven på en oplader uden at skulle slutte ledning til.

Samsung ventes også at opdatere sine Gear VR-briller til virtuel virkelighed, hvor man med dem på træder ind i en anden verden og kan bevæge sig rundt, mens man er aktiv deltager i spil. Flere andre VR-briller fra andre leverandører kommer i handelen i løbet af i år og ventes at sætte skub i et nyt marked.

Ligeledes sydkoreanske LG vil være klar med sin nye toptelefon G5 men skal ifølge nogle medier have besluttet at udsætte premieren på sin egen mobilbetalingstjeneste, LG Pay, af frygt for, at den vil tage fokus fra lanceringen af G5 med en skærm på 5,3 tommer. LG Pay skal konkurrere med Samsung Pay, Android Pay, Apple Pay og andre mobilbetalingstjenester. LG sælger flere telefoner end tidligere og har i halvandet år ligger som det fjerdebedst sælgende mobilmærke i Danmark, viser tal fra analysehuset IDC.

Bærbar PC med Windows og Android

Kinesiske Huawei, som herhjemme står for TDCs mobilnet, ventes at være klar med en ny P9-toptelefon. Ligeledes ventes en opdatering af Huaweis smartur - eller måske et helt nyt Watch 2. Endelig forventer mange at se en bærbar PC, som både kan køre Windows og Android.

Sony sendte i efteråret sin nye toptelefon, den anmelderroste Xperia Z5, på markedet og ventes derfor ikke allerede nu at komme med en ny. Derimod har den japanske elektronikgigant sandsynligvis andre telefoner og opdateringer af sine smarture med i tasken.

Microsoft, som købte finske Nokias mobilproduktion, ventes ligesom kinesiske Lenovo også at stille med nye telefoner, om end næppe nye topmodeller.

Apple deltager derimod aldrig på Mobile World Congress og har allerede bebudet sin egen præsentation 15. marts, hvor en ny og mindre, fire tommer stor iPhone 5se og en opdateret udgave af iPad Air ventes at blive lanceret.

Knald på nettet og nye sikkerhedsbokse til hjemmet

Det eksploderende dataforbrug på mobilnettene og udsigten til at få endnu mere udstyr koblet på, som skal bruge en internetforbindelse, har sat et kapløb i gang om at komme først med den nye 5G-mobilteknologi, som endnu ikke er fastlagt i alle enkelheder. 5G-mobilnet ventes først at være klar i 2020, men det forhindrer ikke i at udtænke smarte muligheder og nye måder at bruge mobilteknologien på, når dataoverførslen vil kunne ske med lynets hast. Derfor er 5G grundlaget for f.eks. selvkørende biler, som har brug for konstante og lynhurtige opdateringer med de seneste trafikdata, så ingen kommer til skade.

Sikkerhed fylder stadig mere i takt med, at mere og mere udstyr kobles på mobil- og internet. To af de store antivirusfirmaer, F-Secure og Bitdefender, vil begge lancere en helt ny type af beskyttelse, nemlig en lille boks, som kobles på hjemmets trådløse router og overtager overvågningen af al trafik.

Alt, hvad der herefter kobles på hjemmets internetforbindelse, bliver kontrolleret og scannet for virus og andre ubehageligheder, så man ikke behøver antivirusprogrammer på hver enkelt dims og dingenot. Det er naturligvis fortsat nødvendigt på en telefon eller PC, som man tager med sig, men det voksende »Tingenes Internet«, hvor alskens udstyr, målere, køleskabe m.m. kobles på nettet, har sammen med opkoblede smart-TV-apparater, spillekonsoller, e-bogslæsere m.m. det problem, at man ikke kan installere antivirus på dem. Det skal sikkerhedsboksene råde bod på, så man fortsat kan være beskyttet.