Stribevis af Lauritz.coms auktionshuse taber penge

Størstedelen af de partnerejede auktionshuse under Lauritz.com taber penge, viser en Berlingske-gennemgang. Lauritz.com-topledelsen giver partnere mundkurv på.

Mange af børsnoterede Lauritz.coms partnere har negativt driftsresultat, viser en gennemgang foretaget af Berlingske. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Køber man en aktie i det børsnoterede selskab Lauritz.com, køber man også en aktie i Lauritz.coms partnere, der driver en stor del af virksomhedens auktionshuse. Og baseret på årsregnskaberne for de enkelte partnere er det langtfra stabilitet og overskud, man får med i købet.

Berlingske har gennemgået regnskaberne for Lauritz.coms partnere, og de viser blandt andet, at seks ud af otte auktionshuse er endt med et negativt driftsresultat i det seneste regnskabsår. Med minus 1,8 millioner kroner har Tingkær Auktioner i Odense med Leif Tingkær som ejer leveret det ringeste driftsresultat blandt de lokale auktionshuse.

Også hos virksomheden Ztuff, der med ægteparret Terese Andersen og Peter Høedt Grossmann i spidsen driver Lauritz.com i Hørsholm, er regnskabstallene alarmerende ringe. Med et negativt driftsresultat og en negativ egenkapital på 1,6 millioner kroner er »selskabets fortsatte drift betinget af opretholdelse af dets nuværende kreditfaciliteter«, som der står i regnskabet.

I Lauritz.com i Helsingør kæmper filialdirektør Marianne Jansen og Gemaja Internetauktioner med gæld, og i marts i år måtte selskabet indgå akkordaftaler med kreditorer for at sikre selskabets fortsatte drift. Af regnskabet fremgår det, at »selskabet har tabt hele virksomhedskapitalen«.

Mener ikke, at partneres tilstand er ringe

Berlingske har i de forgangne uger flere gange forsøgt at få en kommentar fra Lauritz.coms franchisetagere, men ingen har lyst til at tale om deres forretning eller partnerskabsaftale med Lauritz.com.

I stedet bliver der henvist til Christina Riis fra presseafdelingen på fra Lauritz.coms ­hovedkontor.

»Uanset hvor meget vi gerne vil hjælpe, er der en regel om, at al pressekontakt går via Christina Riis i vores presseafdeling. Det er ligegyldigt, hvilke spørgsmål det er, og hvor uskyldige og nemme de kan virke og lette for mig at svare på,« siger en partner, som Berlingske har været i kontakt med. Partneren ønsker ikke at blive omtalt ved navn.

Fra hovedkontoret har Lauritz.com flere gange i bestemte vendinger bedt Berlingske om at lade være med at kontakte de selvstændige partnere.

Selv ønsker Lauritz.coms topledelse heller ikke at tale direkte med Berlingske, men Mette Rode Sundstrøm mener ikke, at partnernes tilstand er så ringe endda. Hun svarer på mail, at regnskaberne er præget af høje omkostninger – blandt andet til løn.

»De seneste årsregnskaber fra 2015 viser, at 11 ud af 12 af Lauritz.coms partnere i Danmark genererede et pænt driftsoverskud i forretningen før honorering af sig selv,« skriver Mette Rode Sundstrøm.

»En partner bestemmer selv, hvor meget de ønsker at hæve i løn til sig selv, og hvorvidt de skal have bil, pension, bestyrelseshonorar osv.,« skriver den administrerende direktør.

Den reelle risiko

Mette Rode Sundstrøm henviser dermed til EBITDA, som er driftsresultatet før afskrivning på driftsaktiviteter og goodwill-afskrivninger. Samme tal er i øvrigt brugt i børsprospektet til fremvisning af partnernes økonomiske sundhedstilstand. Investorer er ligeledes i prospektet blevet gjort opmærksom på den negative egenkapital som en risikofaktor for Lauritz.com, og den risiko ser ud til at være virkelighed.

Men partnernes tab på driften og insolvens lader altså ikke til at ryste topledelsen i Lauritz.com, sandsynligvis fordi hovedkoncernen har garderet sig i de specifikke partneraftaler. Mette Rode Sundstrøm forventer heller ikke, at Lauritz.com skal ud i nogen redningsaktion for partnerne.

»Partnere har typisk kun et kapitalbehov ved opstarten. Såfremt partneren senere finder behov for yderligere kapital til f.eks. investeringer, håndterer de dette selvstændigt gennem deres finansielle forbindelser. Vi har ikke historisk skudt penge ind i vores partneres auktionshuse, og det forventer vi heller ikke at gøre fremover,« skriver Mette Rode Sundstrøm i sin mail til Berlingske.

Lauritz.com har i alt 27 auktionshuse. Heraf er 12 drevet af selvstændige partnere i Danmark.