Stresstest udløser stor bet til Danske Bank

Danske Bank skal nedskrive yderligere 700 mio. kr. som følge af den europæiske stresstest. Det udløser dog ikke en nedjustering. Også andre danske banker må nedskrive.

Danske Bank skal foretage ekstraordinære nedskrivninger men klarer sig ellers pænt gennem den europæisk banktest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er blevet fundet nye skeletter i skabene i danske banker som følge af den store europæiske stresstest. Værst ser det ud i Danske Bank, hvor Finanstilsynet har fundet nedskrivninger for yderligere 1,6 mia. kroner, der primært relaterer sig til Danmark og Irland.

Men banken har dog allerede bogført en betydelig del af de identificerede nedskrivninger i løbet af årets første tre kvartaler.

Det resterende beløb på 0,7 mia. kroner vil blive taget i bankens nedskrivninger for fjerde kvartal 2014. Så det vil altså kunne ses i årsregnskabet. Men selv om de 700 mio. kr. er mange penge, så ligger de samlede nedskrivninger dog stadig inden for den margin, som banken har regnet med.

Danske Bank har guidet aktionærerne ud fra, at nedskrivningerne vil være lavere end i 2013 - og da var de på 4,1 mia. kr. Trods de 700 mio. kr. vil banken altså ikke overstige det niveau, forsikrer Danske Banks økonomidirektør Henrik Ramlau til Berlingske Business:

»De ekstra nedskrivninger giver ikke anledning til, at vi ændrer vores guidance. De 700 mio. kr. udgør under 1 promille af Danske Banks samlede udlån. Det er et overskueligt tal og altså indenfor de rammer, vi arbejder med, når du ser på en bank i Danske Banks størrelse.«

Derfor fastholdes bankens forventninger til nedskrivningerne for 2014. Og det er da også en tilfreds økonomidirektør Henrik Ramlau-Hansen, der udlægger teksten:

»Danske Bank kommer meget solidt ud af stresstesten og har selv i det stressede scenario mere end dobbelt så meget kapital som det, myndighederne kræver. Danske Bank står dermed stærkt rustet til fortsat at understøtte vores kunder,« siger Danske Bank-direktøren.

Danske Bank fremlægger regnskab på torsdag, og derfor ønsker han ikke at kommentere på, hvordan den stærke pengetank vil påvirke bankens lyst til at udbetale udbytte til aktionærerne.

Finanstilsynet har derudover givet banken en række påbud relateret til bankens kredit- og nedskrivningsprocedurer. Finanstilsynet har desuden pålagt banken at justere den regnskabsmæssige behandling af kreditværdijusteringer af derivater fra og med årsregnskabet for 2014 samt at udarbejde forretningsgange herfor, oplyser banken.

»Vi har f.eks. fået påbud om at være bedre til at registrere det, når kunderne bliver arbejdsløse, eller der sker risikohændelser, som at deres hus falder i værdi,« forklarer Ramlau.

Også andre banker oplevede, at der blev fundet snavs i form af dårlige lån og nye nedskrivninger i deres bøger. Ifølge Reuters skal Jyske Bank i forhold til opgørelsen fra nytår nedskrive yderligere 456 mio. kroner, og det sker i regnskabet for tredje kvartal. For Nykredits vedkommende er tallet 501 mio. kr. og for Sydbank 75 mio. kr.

Sydbanks direktør Karen Frøsig oplyser til Berlingske Business, at man har taget højde for de penge.

»Det har været et enormt langt forløb, der startede i eftåret sidste år. Finanstilsynet har vendt hele kreditbogen og lavet en aktiv gennemgang af den. De fandt yderligere nedskrivninger for 75 mio. kr hos os, og dem har vi taget,« siger Karen Frøsig.

Hun er dog meget tilfreds, da Sydbank er den af de danske banker, der falder mindst i kapitalstyrke - 0,8 procentpoint - af de danske banker i stresstesten, der vedrører både et fald i boligpriser og øget arbejdsløshed. Af de fire danske banker i testen vil Jyske Bank dog have en lidt stærkere kapitalstyrke efter stresstesten, og man kan således argumentere for, at Jyske Bank har den stærkeste kapitalstyrke af de fire teste banker.

»Vi har været dybt involveret i et helt år. Vi har hele tiden været sikre på, at den danske banksektor er meget robust,« forklarer Karen Frøsig.