Stresspanelet går i kødet på danske ledere: Ansatte skal have lov til at holde fri

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Regeringens stresspanel foreslår, at ledere skal trænes i at forebygge stress, samt at ansatte ikke skal forventes at kunne kontaktes uden for arbejdstiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Iris

Godmorgen

Velkommen til en ny dag i januar, hvor vi begynder denne morgen med at zoome ind på de vigtigste historier fra dansk erhvervsliv. Vi begynder med et emne, som de fleste arbejdspladser i Danmark på et eller andet tidspunkt har været tvunget til at forholde sig til. Stress.

1
Medarbejdere må godt være utilgængelige

I sidste uge blev der skruet godt op for debatten, da regeringens såkaldte stresspanel leverede første af i alt tolv anbefalinger for, hvordan man nedbringer stress her til lands. Den første anbefaling tog fat om trivelse i skolen og her ønskede panelet at lukke Skoleintra.

Nu skal det så handle om det sted, de fleste voksne danskere bruger det meste af deres dagstimer. Nemlig arbejdspladsen. Og et af de helt centrale forslag går basalt set ud på, at lederene skal afholde sig fra at kontakte de ansatte uden for arbejdstiden.

Det skriver Jyllands-Posten.

»Vi ved fra forskningen, at et længerevarende misforhold mellem aktivering og hvile skaber stress. Og hvis kravene fra chefens side overstiger medarbejdernes ressourcer, risikerer de at blive syge af det. Så vores anbefaling handler dybest set om at genvinde respekten for restitution,« siger Anette Prehn, formand for regeringens stresspanel,

Derudover foreslår regeringens stresspanel, at ledere skal trænes i at forebygge stress.

»Det er jo åbenlyst, at man skal have et certifikat for at kunne køre gaffeltruck. Hvorfor kan en leder så få lov til at stå i spidsen for flere hundrede medarbejdere uden at have relevant indsigt i trivsel og stress? Det er sådan et spørgsmål, vi hermed stiller videre,« siger Anette Prehn, formand for regeringens stresspanel, til avisen om uddannelse af ledere.

2
Diabeteslæger slår alarm: Tårnhøje priser skaber krise i USA

Nu skal vi til en historie fra vores egne spalter. Førende amerikanske diabeteseksperter vurderer, at USA som nation står midt i en omfattende krise, fordi flere og flere diabetespatienter ikke kan betale for deres medicin.

I dag er det amerikanske marked for insulinprodukter en gigantisk milliardindustri, der helt bogstaveligt er ved at plage livet af diabetikere i hobetal.

Kasia Lipska er endokrinolog og forsker ved det prestigefyldte Yale University og er ikke i tvivl om, hvor årsagen til patienternes kvaler skal findes: de skyhøje priser på insulin.

»Markedet tager, hvad markedet kan få i jagten på profitmaksimering,« siger forskeren til Berlingske Business. Læs hele historien her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
iPhone salget dykker

Apple leverede sent tirsdag aften dansk tid regnskab for første kvartal. Indholdet var mere eller mindre kendt på forhånd, da selskabet allerede 2. januar i år måtte nedjustere sine forventninger til indtjeningen for første gang i 15 år. En meddelelse, der sendte chokbølger gennem aktiemarkederne.

Nedjustering bekræftes tirsdag af regnskabet, der byder på uvant tilbagegang for Apple, der må konstatere at salget er udfordret af USA's handelskrig med Kina.

Omsætningen fra iPhones faldt med 15 procent år til år til 52 milliarder dollar, hvilket var den afgørende årsag til den samlede tilbagegang for den amrikanske teknologigigant. .

Omsætningen for hele koncernen landede på 84,3 milliarder dollar - 551 milliarder kroner - et fald på fem procent sammenlignet med samme periode sidste år.

4
Politikere har svært ved at finde en grimasse efter Finanstilsynets rapport

Det undrer flere politikere, at Finanstilsynet ikke finder, at det har gjort noget galt i forbindelse med Danske Banks store hvidvasksag.

På trods af, at 1500 milliarder kroner næsten ukontrolleret strømmede igennem Danske Banks estiske afdeling fra 2007 til 2015, så har Finanstilsynet i en redegørelse, der kom tirsdag eftermiddag, ikke kunne finde steder, hvor det burde have handlet anderledes.

»Jeg mener simpelthen ikke, man kan sige, at alt har fungeret som det skulle, når sådan noget her kan ske. Man står tilbage med et billede af, at tilsynet ikke har været krasbørstigt nok,« siger finansordfører ved SF Lisbeth Bech Poulsen.

Også medlem af EU-Parlamentet Jeppe Kofod (S) undrer sig over, at Finanstilsynet ikke mener, at det har gjort noget galt.

»Jeg er rimelig overrasket over, at de frifinder sig selv i det, der måske er Europas største hvidvaskskandale nogensinde. Det er grotesk, at man ikke kan se, at man skulle have gjort mere.«

Det skal investorerne holde øje med onsdag

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden har udvalgt tre begivenheder, det er værd at rette blikket mod.

  • Det bliver en travl dag i dag, hvor både centralbankmøder, nøgletal, regnskaber og forhandlinger på handelsområdet vil tage opmærksomhed. Starter vi med det sidste, så besøger en delegation fra Kina med Vicepremierminister Liu He i spidsen udvalgte forhandlere fra USA til et to-dags møde. Det bliver interessant at følge, da invitationslisten fra amerikanernes side indeholder nogle af de mere markante skikkelser på handelsområdet, herunder Peter Navarro.
  • En af dagens helt store begivenheder bliver uden tvivl rentemødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, samt det efterfølgende pressemøde. Vi har på det seneste set en opblødning af den strammere linje fra centralbanken, og det bliver interessant at se, hvordan centralbanken retorisk navigerer det skift, uden på den ene side at skuffe investorerne, men på samme tid holde balancen omkring den stærke underliggende amerikanske økonomi. Formår centralbanken at manøvrere denne hårdfine balance vil det kunne holde aktierne i plus, da det vil mindske investorernes frygt for, at centralbanken vil kvæle opsvinget med for mange renteforhøjelser.
  • Derudover har vi en række nøgletal, som det er værd at kigge nærmere på. I Europa får vi BNP-tal for 4. kvartal i Frankrig, ligesom vi får inflationsdata for januar i Tyskland, og så får vi også data for forbrugertilliden i euroområdet for januar. Tallene er interessante for at se udviklingen i den europæiske økonomi, der har haltet på det seneste. Skal vi se mod USA, så kommer der BNP-tal for 4. kvartal, mens der på regnskabsfronten også er interessante selskaber, der aflægger regnskab, blandt andet Microsoft og Facebook.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktier er blandede onsdag morgen, hvor investorerne afventer det pengepolitiske møde i Federal Reserve og resultatet af højniveau-handelsforhandlinger mellem USA og Kina.

Nikkei 225 -0,2
Topix -0,1
Hongkongs Hang Seng +0,3
China Shanghai Composite +0,1
China CSI 300 +0,2
Taiwan Taiex 0,0
Sydkoreas Kospi +0,8
Indiens BSE Sensex +0,4
Singapores STI -0,1
Sydney ASX 200 +0,1