Strejkeramte Norwegian slår ned på ansattes sygefravær

Efter at det strejkeramte flyselskab Norwegian søndag oplevede dobbelt så højt sygefravær som normalt, strammer selskabet nu reglerne for de ansatte.

Norwegian er ramt af strejke, og nu strammer man reglerne for de allerede pressede medarbejdere. Foto: Steffen Ortmann/Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden fredag har 70 skandinaviske Norwegian-piloter strejket, og 650 mere kan følge onsdag. Norwegian oplevede søndag, at sygefraværet var dobbelt så højt som normalt, og de strammer nu op på de ansattes sygemeldingsregler. Det kan den norske avis Dagbladet afsløre mandag.

De norske regler er i dag sådan, at man kan melde sig syg i tre dage i streg, før man skal fremvise lægeerklæring til sin arbejdsgiver, men Norwegian skriver i en e-mail til sine medarbejdere, at de fra 1. marts - altså søndag - opkræves en lægeerklæring allerede fra første sygedag. Da e-mailen gælder allerede fra søndag indbefattes de medarbejdere, som var syge søndag, også af de nye regler.

Det kan lade sig gøre for flyselskabet at ændre reglerne, fordi de har mistanke om, at strejken har udløst det pludselige, høje sygefravær. Norwegian siger ikke selv, at det er på grund af strejken, men kalder det 'fravær der ikke skyldes sygdom'.

»Norwegian følger loven, som siger, at at arbejdsgiver har ret til at kræve lægeerklæring, hvis der er rimelig grund til at antage, at fravær ikke skyldes sygdom,« siger Norwegian informationschef, Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

Arve Sigmundstad, som er kommunikationschef i piloternes skandinaviske fagforening, Parat, afviser, at det høje sygefravær er en planlagt aktion, der har forbindelse til strejken. Fire af de nuværende 70 strejkende piloter er danskere.