Strejken i Norwegian er afblæst

Den 11 dage lange strejke blandt piloterne i Norwegian er tirsdag aften blevet afblæst.

Foto: TERJE PEDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter godt halvanden uges strejke er de stridende parter i det norske flyselskab Norwegian landet på en fælles løsning. Det sker, efter at Norwegians piloter og ledelse tirsdag aften er nået til enighed om de fremtidige ansættelsesvilkår.

»Jeg er meget lettet over, at pilotstrejken nu er afblæst, og vores passager endelig kan føle sig sikre på, at vores fly snart vil afgå som normalt,« udtaler administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos og oplyser, at luftfarten vil begynde som normalt allerede onsdag morgen.

»Jeg er meget ked af de problemer, som pilotstrejken har påført vores passagerer,« siger han.

Tilfredse piloter

Med den nye overenskomst har de skandinaviske piloter fået etableret en indskudspension, en reduceret Loss-of-License-forsikring (LOL), og en mere fleksibel arbejdstidsordning. Desuden har piloterne fået en stillingsgaranti, som sammen med overenskomsten vil løbe frem til 2017.

Særligt vigtigt for piloterne har dog været den fortsatte binding til Norwegians moderselskab, Norwegian Air Shuttle. Det giver blandt andet piloterne fælles karrieremuligheder på tværs af landene.

»Det vigtigste for vores medlemmer har været bindingen til moderselskabet, som gør, at piloterne i Sverige, Danmark og Norge står sammen,« siger leder i piloternes fagforening Parat, Hans-Erik Skjæggerud, til den norske avis VG.

Han bakkes op af leder for piloterne, Halvor Vatnar:

»Med stor tilfredshed kan vi sige, vi endelig er kommet til enighed. Vi har fået vores hovedkrav igennem.«

Turbulens

For at opnå det, har piloterne ifølge Halvor Vatner også måtte indgå kompromiser med ledelsen. Efter eget udsagn har piloterne sparet selskabet for mange penge i forhold til de oprindelige krav. Blandt andet på pensionsordningen.

Administrerende direktør Bjørn Kjos mener dog, at Norwegian har strakt sig langt for at nå til enighed med piloterne. Selv om han er lettet, mener han ikke, at nogen af parterne har vundet.

»Selskabet er påført store økonomiske omkostninger. Det har været en meget krævende periode for både vores passagerer og vores mange medarbejdere,« siger han, og ønsker ikke at spekulere i præcist, hvor meget strejken har kostet.

Tilbage i luften

Begge parter er dog glade for, at strejken endelig er ovre, og at både piloter og passagerer igen kan flyve med flyselskabets flåde af 96 rødmalede fly. Siden strejkens begyndelse har 200.000 personer været ramt af kaosset, hvilket, ifølge ham selv, har holdt Bjørn Kjos vågen om natten. Både han og piloterne kigger nu fremad.

»Det er dejligt, at vi kan begynde at flyve igen. Det er der, vi hører hjemme. Vi må igen beklage den forfærdelige situation, som folk har været i under strejken, men det har været nødvendigt,« siger piloternes leder Halvor Vatnar, og bakkes op af sin fagforeningsleder:

»Vi har vundet frem på helt centrale områder, men jeg beklager at passagererne har måttet lide for at helt grundlæggende arbejdstagerrettigheder skulle komme på plads. Det har været krævende for alle parter, men jeg vil rose vores medlemmer for at have stået gennem stormen med rank ryg,« siger  Hans-Erik Skjæggerud.

Ifølge ham tillader den indgåede aftale stadig Bjørn Kjos i at ekspandere Norwegian internationalt.