Strejke kostede SAS 53 mio. kroner

Den omfattende strejke i København får ikke SAS til at ændre forventningerne til årets resultat. Til gengæld er nye besparelser er på vej, siger topchef.

SAS fastholder forventningerne til årets resultat trods den omfattende strejke i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS overgår analytikernes forventninger i første kvartal af det forskudte regnskabsår. Resultatet før skat ender med et underskud på 836 mio. svenske kroner før skat, hvilket er markant værre end sidste år, men stadig mindre end ventet. Omsætningen i samme periode ender på 8.371 mio. svenske kroner, hvilket er 500 mio. kroner bedre end året før.

»Vi ser en fortsat favorabel passagerervækst, befordret load factor, og vi har også flere passagerer i SAS Plus, hvilket resulterer i en positiv tendens for enhedsindtægter i kvartalet. Men vores enhedsomkostninger steg i første kvartal, hvor vi reducerede kapacitet for at tilpasse os efterspørgslen,« skriver topchef Rickard Gustafson i en kommentar til regnskabet.

Han fortsætter: »Det bekræfter behovet for at fortsat at øge fleksibilitet i omkostningsbasen og reducere omkostninger.«

SAS oplyser i regnskabet, at den omfattende strejke blandt kabinepersonalet i København endte med 334 aflyste afgange, hvilket i første kvartal har kostet SAS 50 mio. svenske kroner, ca. 40,4 mio. danske kroner. Dertil kommer, at SAS oplyser, at strejken i andet kvartal ventes at koste 16 mio. svenske kr. I alt altså 66 mio. svenske kroner (53 mio. danske kroner).

Det rokker dog ikke ved SAS' forventninger til årets resultat, der stadig er et mål om positivt resultat før skat for hele året.

Analytiker er ikke imponeret

»Indtægterne ligger på niveau med det ventede, men omkonstningerne er noget højere. Og det gælder stort set alle poster, inklusiv lønninger og brændstof. Alt i alt er jeg ikke synderligt imponeret, for jeg synes ikke, de får nok ud af den gode trafikvækst, vi har set på det seneste,« siger Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen.

»De afdækker nu brændstofkontrakter til lavere priser, hvilket vil kunne mærkes i de senere regnskaber. Men lige nu bliver de ramt af en høj dollarkurs, der gør leasingen dyrere,« fortsætter han.

SAS oplyser i regnskabet, at selskabet igangværende spareprogram udmønter sig i besparelser for 260 mio. svenske kroner i kvartalet. Også det er mindre end de 300 mio. kroner, analytikeren ventede.