Strejke kan erodere Norwegians egenkapital

Pilotstrejken kan koste selskabet så mange penge, at Norwegian ikke længere kan leve op til vilkårene i en række obligationslån, vurderer analytiker.

Norwegians direktør Bjørn Kjos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Danske og norske piloter i flyselskabet Norwegian har nedlagt arbejdet i kampen om en ny overenskomst, og med mindre den er landet inden midnat, nedlægger piloterne i Sverige også arbejdet torsdag.

Sidste år kostede pilotstrejker Norwegian 100 millioner kroner, og alt tyder på, at denne strejke kommer til at gøre ondt på mere end en måde. Dels kommer strejken til at koste en masse tabt indtjening nu og her, men erfaringen er også, at passagerer er tilbageholdende med at booke billetter i et flyselskab med strejke, selvom turen ligger ude i fremtiden.

Og det får de røde advarselslamper til at lyse hos Danske Banks Norwegian-analytiker, Martin Stenshall. Strejken kan nemlig på den måde erodere Norwegians kontantbeholdning og det kan i sidste ende betyde, at Norwegian kommer i fare for at bryde deres egne lånevilkår.

Analytikeren oplyser til den norske avis Dagens Næringsliv, at Norwegian har to obligationslån, hvor det sort på hvidt er et krav, at Norwegian til hver en tid har en kontantbeholdning på mindst 500 millioner norske kroner og en egenkapital på mindst 1,5 milliarder norske kroner.

»Hvis strejken bliver trappet op, så er der stor risiko for, at selskabet bryder vilkåret om egenkapital på 1,5 milliarder,« siger Martin Stenshall til avisen.

Han påpeger, at Norwegian havde en egenkapital på 2,1 milliarder kroner ved nytår, men på grund af sæsonmæssige udsving i branchen har Norwegian udsigt til et underskud på 350 millioner kroner i første halvår. Dertil skal så lægges omkostningerne ved strejken.

»Så vil egenkapitalen blive reduceret til knap 1,8 milliarder kroner det er en lille afstand ned til kravet i låneaftalen. En optrapning af strejken vil gøre, at folk  bliver mere ængstelige for at bestille billetter, og det rammer egenkapitalen. I løbet af nogle dage kan selskabet være i strid med lånevilkårene,« siger Martin Stenshall og fortsætter:

»Hvis strejken varer i lang tid, så vil det gå ud over likviditeten i selskabet, og det vil være dramatisk.«

Norwegians finansdirektør Frode Foss afviser, at der skulle være et problem, men skriver til avisen, at en langvarig strejke ikke vil være god på nogen måde.