Street food er bedre forretning end restauranter

Hurtig mad i form af pizza, tacos, nudelsalat, is osv får flere sedler i kassen end restauranter og caféer. Street food-boder og mindre madsteder er simpelthen bedre til at tjene penge.

Street food liv i det offentlige rum. hygge på Israels pLads Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Vi har for alvor taget den hurtige mad i alle afskygninger til os - også kaldet take-away.

Street food-boder og mindre madsteder f.eks. pizzarier er bedre til at tjene penge end restauranter. Det viser en regnskabsgennemgang foretaget af revisionshuset Deloitte. Indtjeningen er i gennemsnit 73 pct. højere hos de små madsteder sammenlignet med restauranter og caféer i samme størrelse.

»En af årsagerne er, at restauranterne har flere omkostninger end de mindre madboder. De har f.eks. ikke lige så høje huslejer. Og så er der også flere danskere, der hellere vil købe take-away,« siger Partner i Deloitte Claus Jorch Andersen.

»De mindre madsteder har typisk en høj omsætning, uden at de nødvendigvis behøver foretage store investeringer. Det er godt for bundlinjen,« tilføjer han.

Madboderne genererer en højere indtjening pr. ansat sammenlignet med en mindre restaurant eller café. Restauranter skal simpelthen have flere kunder i butikken for at hamle op med madboderne.

Hård konkurrence

Men det er ikke »piece of cake« at drive en hip madbod i det trendy København, for der er hård konkurrence. Det viser sig i madbodernes regnskaber, hvor der er fald i madbodernes indtjening.

»På tværs af branchen er det kun 40 pct. af madstederne, der leverer stabile overskud,« siger Claus Jorch Andersen.

Så selv om skaren af danskere, der gerne vil købe hurtig mad, er blevet større, er det ikke nemt at tjene penge, for der dukker flere og flere madboder og take-away-steder op. Det handler derfor om at finde det helt rigtige koncept, hvis man skal sole sig i penge og popularitet.

Deloittes undersøgelse er baseret på årsregnskaber fra næsten 1400 restaurationsvirksomheder og 250 mindre madsteder.