Straumur springer ud som kapitalfond

Straumur er ny storinvestor i både Danmark og England, senest med overtagelsen af Magasin-ejendommene. Men banken er egentlig krakket og skal nu være en kapitalfond i stedet.

Foto: Scanpix. "Siden marts har vi været i gang med en rekonstruktion, som bedst kan betegnes som en tvangsakkord. Planen - som kreditorerne skal stemme om til september - er, at Straumur skal være et investeringsselskab," siger Straumurs danske direktør Oscar Crohn.
Læs mere
Fold sammen
Magasin, Illum, Day by Birger Mikkelsen, Biva, Property Group og West Ham United FC. Alle virksomheder, som den islandske bank Straumur har overtaget i år - på trods af at banken krakkede allerede i marts. Dertil kommer aktieposter i Royal Unibrew og Nordicom.

Business har spurgt Straumurs danske direktør Oscar Crohn, hvad planen egentlig er?

"Siden marts har vi været i gang med en rekonstruktion, som bedst kan betegnes som en tvangsakkord. Planen - som kreditorerne skal stemme om til september - er, at Straumur skal være et investeringsselskab."

"Straumur kommer til at fungere som en private equity fund med aktiver for mellem 15 og 20 mia. kr. i Danmark, England og Island, og ca. en tredjedel af det beløb er aktier i virksomheder, mens resten er regulære udlån. Samtidig bliver medarbejderstaben skåret ned fra 650 ansatte til ca. 40 med kontorer i Reykjavik, London og København."

Håber ikke på flere overtagelser
Hvor lang tid skal Straumur være medejer af virksomhederne?

"Investeringshorisonten er fem år. Hvis planen går igennem, hvad vi regner med, bliver kreditorerne ejere af Straumur. En lille del af deres tilgodehavende bliver konverteret til egenkapital, men ideen er, at kreditorerne skal have deres penge igen - Straumur manglede jo ikke kapital, men likvider, så det burde være muligt. Selv om det selvfølgelig aldrig er godt for aktivernes værdi, at de ligger i et selskab i betalingsstandsning."

Er der flere overtagelser på vej?

"Jeg håber, de virksomheder, vi har lånt til, kan klare sig og betale deres afdrag. Det er bedst for os. På den anden side kan jeg ikke udelukke, at det bliver nødvendigt, men det er hverken noget Straumur håber eller arbejder på."